Zimbabwe intenționează să sacrifice 200 de elefanți pentru a ajuta comunitățile afectate de foametea severă provocată de secetă. Pe lângă distribuirea cărnii către populațiile locale, această măsură urmărește să reducă și suprapopularea parcurilor naturale.
Autoritățile din Zimbabwe au anunțat că sacrificarea celor 200 de elefanți este o soluție la criza alimentară generată de cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani, secetă amplificată de fenomenul El Niño. Potrivit The Guardian, aproximativ 68 de milioane de persoane din sudul Africii sunt afectate de această criză alimentară.
„Putem confirma că intenționăm să sacrificăm aproximativ 200 de elefanți în întreaga țară. Lucrăm la modalitățile prin care vom face acest lucru”, a spus Tinashe Farawo, purtător de cuvânt al Autorității pentru Parcuri și Faună Sălbatică din Zimbabwe, conform aceleași surse.
„O soluție minoră pentru o problemă majoră”
Tinashe Farawo a explicat că locuitorii comunităților grav afectate de secetă vor beneficia de carnea rezultată în urma sacrificiilor. Aceasta este prima măsură de acest fel din 1988, similară cu cea din Namibia, care a sacrificat recent 83 de elefanți pentru a hrăni populația înfometată. Zonele în care vor avea loc sacrificările includ districtele Hwange, Mbire, Tsholotsho și Chiredzi.
Regiunea sudică a Africii, inclusiv Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola și Namibia, adăpostește una dintre cele mai mari populații de elefanți din lume, estimată la peste 200.000 de exemplare. Tinashe Farawo a precizat că acest plan face parte din eforturile de reducere a suprapopulării parcurilor din Zimbabwe, care pot susține doar 55.000 de elefanți, deși în prezent găzduiesc mai mult de 84.000.
„Este un efort de decongestionare a parcurilor în fața secetei. Cifrele sunt doar o picătură în ocean, pentru că vorbim de 200 [de elefanți] și noi avem peste 84.000, ceea ce reprezintă o cifră mare”, a adăugat Farawo.
Elefanții – un pericol tot mai mare pentru oameni
Seceta prelungită a intensificat conflictele dintre oameni și elefanți, resursele limitate ducând la tensiuni în creștere. În 2023, 50 de persoane au murit în urma atacurilor provocate de elefanți în Zimbabwe.
Deși Zimbabwe este cunoscut pentru eforturile sale de conservare a faunei și pentru creșterea populației de elefanți, guvernul țării a solicitat redeschiderea comerțului cu fildeș și elefanți vii la Convenția ONU pentru Comerțul Internațional cu Specii Amenințate. În prezent, Zimbabwe deține rezerve de fildeș în valoare de aproximativ 600.000 de dolari, însă nu are permisiunea de a le comercializa.