Până la data de 30 august, statele membre ale Uniunii Europene trebuie să trimită președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, numele a doi candidați – un bărbat și o femeie – pentru poziția de comisar european.
Mai multe guverne au anunțat deja propunerile lor, chiar înainte de solicitarea oficială din partea șefei Comisiei Europene. Totuși, sunt țări care nu au luat încă o decizie oficială, inclusiv România.
„Comisia a trimis în această dimineață scrisoarea președintelui statelor membre prin care le cere numele candidaților pentru postul de comisar. Data limită pentru răspuns: 30 august. Nu vom comenta anunțurile individuale ale statelor membre în acest context”,
a declarat Ursula von der Leyen, joi.
Fiecare națiune are dreptul la un comisar. Ursula von der Leyen este candidatul Germaniei, iar Kaja Kallas, propusă de liderii UE pentru a prelua funcția de șef al politicii externe, va reprezenta Estonia (șeful politicii externe este numit de Consiliul European, dar ocupă și rolul de vicepreședinte al Comisiei).
Astfel, von der Leyen cere fiecărei țări să nominalizeze un bărbat și o femeie, exceptând situația în care comisarul actual rămâne în funcție.
Țările care păstrează comisarii actuali
Mai multe guverne au optat să mențină comisarii actuali pentru a evita conflictele interne și pentru a profita de experiența și relația personală cu von der Leyen. De exemplu, Maroš Šefčovič (Slovacia) și Valdis Dombrovskis (Letonia) vor rămâne în funcție pentru încă cinci ani.
Se așteaptă ca și Dubravka Šuica (Croația) să fie reconfirmată, deși nu a fost oficial desemnată de guvernul său.
Wopke Hoekstra, comisarul olandez, a intrat în funcție în octombrie, înlocuindu-l pe șeful pentru climă, Frans Timmermans, și este de așteptat să continue pentru încă cinci ani, chiar dacă partidul său nu mai face parte din guvernul olandez.
Rămâne de văzut dacă liderii francez și grec vor decide să-i păstreze pe actualii lor comisari, Thierry Breton și Margaritis Schinas.
Nume noi propuse până acum
Tot mai multe țări au început să-și dezvăluie propunerile înainte de cererea oficială a Ursulei von der Leyen. Spania dorește un portofoliu important în domeniul energiei și climei pentru ministrul pentru tranziție ecologică, Teresa Ribera, care ar putea fi cel mai important socialist din viitoarea Comisie.
Suedia a propus-o pe Jessika Roswall, ministrul pentru afaceri europene, Finlanda pe eurodeputata Henna Virkkunen, Slovenia pe fostul președinte al Curții de Conturi Tomaž Vesel, Irlanda pe ministrul de finanțe Michael McGrath, iar Republica Cehă pe ministrul industriei și comerțului Jozef Síkela.
Peste zece țări nu și-au anunțat încă propunerile, dar multe vor face acest lucru în următoarele săptămâni.
Până în prezent, nimeni nu a prezentat public doi candidați, așa cum s-a cerut. Liderii europeni știu că von der Leyen dorește o Comisie echilibrată din punct de vedere al genului. În unele cazuri, se vor purta negocieri în culise referitoare la nume și portofolii înainte de a face publice propunerile pentru a evita prejudicierea unui candidat care ar putea fi respins.