O tulpină nouă a virusului Mpox, cunoscut anterior sub denumirea de „variola maimuței,” a determinat Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) să declare o urgență sanitară în Africa, ca urmare a răspândirii rapide, care a stârnit îngrijorare în rândul cercetătorilor.
Experții din cadrul Africa CDC și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viteza cu care o nouă variantă a virusului Mpox se extinde, conform informațiilor furnizate de BBC. Începând de anul acesta, în Republica Democrată Congo au fost înregistrate peste 13.700 de cazuri și 450 de decese.
Ce este acest virus și cum se transmite
Mpox, un virus care se răspândește atât de la animale la oameni, cât și între oameni prin contact direct, inclusiv sexual, piele pe piele și prin aer, provoacă simptome precum febră, dureri musculare și leziuni ale pielii.
Dacă nu este tratată, boala poate fi fatală. Două tulpini principale ale virusului sunt cunoscute: cea mai puțin severă, care a declanșat focarul global din 2022 afectând Europa, Australia, SUA și alte regiuni, a fost transmisă în mare parte prin contact sexual.
Noua variantă, mai letală și endemică în Africa centrală, a fost recent identificată în Congo și este asociată cu o variantă emergentă a virusului. Deși sunt disponibile trei vaccinuri, acestea sunt administrate în special persoanelor cu risc ridicat sau celor care au avut contact apropiat cu o persoană infectată.
OMS organizează o întâlnire de urgență
Pe 14 august, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va organiza o reuniune de urgență pentru a discuta despre mpox, cunoscut anterior sub denumirea de „variola maimuței.”
Scopul întâlnirii este de a evalua dacă actuala epidemie din diverse țări africane necesită declararea celui mai înalt nivel de alertă. Conform AFP, întâlnirea este programată pentru ora 12.00 (ora locală) și va avea loc online, cu acces limitat.
În cadrul reuniunii, comitetul de urgență al OMS va discuta, fără acces public, despre amploarea focarului și va decide dacă acesta reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional.
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că acest comitet va oferi recomandări privind măsurile necesare pentru a gestiona epidemia, în cazul în care se confirmă nivelul de urgență.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat anterior că convocarea acestui comitet este o măsură preventivă esențială, având în vedere gravitatea situației.
Urgența de sănătate publică de interes internațional reprezintă cel mai ridicat nivel de alertă pe care OMS îl poate activa, iar decizia de a-l impune depinde de evaluările și recomandările comitetului de urgență.