Turcia resimte din plin efectele unei politici monetare stricte pentru combaterea inflației, cu aproximativ 15.000 de companii care și-au încetat activitatea în acest an, ceea ce reprezintă o creștere de 28% comparativ cu 2023.
Dogan Duman se confruntă cu dificultăți majore în a-și menține fabrica de confecții din centrul Turciei, în pofida faptului că a concediat o treime din angajați pentru a face față costurilor în creștere vertiginoasă, care au împins multe alte companii spre faliment, potrivit unui amplu raport publicat de Reuters.
Mașinile de cusut stau nefolosite într-o parte a fabricii sale din Corum, iar zona industrială a orașului este plină de fabrici părăsite cu semne „De vânzare” la intrare, un peisaj dezolant care reflectă situația economică a țării.
Aceste imagini sunt tot mai frecvente în Turcia, în contextul unei politici monetare stricte, aplicate de mai bine de un an. Rata dobânzii de referință a fost ridicată la 50% în încercarea de a controla inflația galopantă care a afectat țara.
Companii precum cea a lui Duman, care produce paltoane și jachete pentru branduri de renume mondial precum Zara, sunt grav afectate de inflația care a atins 75% la începutul anului, de creșterile prețurilor la energie și de scăderea comenzilor de export.
„Comenzile scad zilnic pentru că pierdem competitivitatea… și mă aștept ca situația să se înrăutățească”, a spus Duman despre compania sa de 27 de ani, care funcționează acum la doar 60% din capacitate și are 210 angajați.
Deși Turcia este unul dintre cei mai mari cinci producători de îmbrăcăminte la nivel mondial, costurile ridicate la energie și muncă, precum și valoarea scăzută a lirei, au făcut ca Duman să piardă teren în fața competitorilor din Vietnam și Bangladesh.
„Cu actualul curs de schimb al lirei și creșterea preconizată a salariului minim, nu vom putea concura. Ne apropiem de închidere”, a mai adăugat el.
Familiile și companiile turcești simt deja efectele creșterii dobânzilor cu 41,5 puncte procentuale, o politică începută în iunie anul trecut, care a redus inflația la 52% luna trecută. Schimbările economice drastice au fost necesare pentru a contracara anii de scădere a lirei și creștere a prețurilor, rezultate din politica neconvențională a președintelui Erdogan de relaxare monetară.
Însă, având în vedere accesul limitat la credite și o liră slabă, multe companii, în special cele din sectorul textil și de export, se confruntă cu o criză acută.
Val de falimente și falimente iminente Aproximativ 15.000 de companii au fost nevoite să se închidă în primele șapte luni ale acestui an, în creștere cu 28% față de anul trecut, conform datelor Uniunii Camerelor și Burselor din Turcia.
Un alt set de date indică o creștere a stresului financiar. Site-ul de monitorizare konkordatotakip.com arată că 982 de companii au cerut protecție împotriva datoriilor în primele opt luni, aproape dublu față de totalul înregistrat anul trecut. Cele mai multe cereri au venit din partea firmelor de construcții și textile.
Aceste dificultăți economice afectează economia în ansamblu, încetinind plățile și crescând rata șomajului.
„Există riscuri semnificative”, a declarat Erdal Bahcivan, președintele Camerei de Industrie din Istanbul. „Încercând să salveze o companie, alte zeci ar putea ajunge în dificultate”.
Unii economiști sunt de părere că, având în vedere măsurile drastice aplicate pentru reducerea inflației, o creștere a șomajului și a falimentelor este inevitabilă.
„Guvernul se confruntă cu o dilemă uriașă”, a spus Seyfettin Gursel, director al Centrului Universitar Bahcesehir pentru Cercetare Economică și Socială. „Încercă să îmblânzească monstrul pe care l-a creat, dar nu știe cum”.
Fabrici abandonate La Corum, aflat la 500 km est de Istanbul, multe fabrici au ferestrele sparte, iar unele curți sunt pline de haine abandonate și udate de ploaie.
Bulent Demirci, coproprietarul unei fabrici de fire cu 50 de angajați, a închis-o recent din cauza „incertitudinilor economice”.
„În trecut, am mai redus producția, dar de data aceasta totul este extrem de descurajant”, a spus el.
Salariul minim a crescut în Ankara la 17.002 de lire (aproximativ 500 de dolari) în ianuarie, cu 100% mai mult față de anul trecut și cu 500% față de finalul lui 2021, când lira a suferit o cădere istorică.
Costul energiei a crescut de șapte ori Prețurile la gaze și electricitate au crescut de șapte și, respectiv, trei ori din 2021, afectând producătorii mici și mijlocii. Costurile de producție în Turcia sunt acum cu 40% mai mari față de competitorii din Asia, în mare parte din cauza obstacolelor financiare și scăderii capitalului de lucru.
În timp ce exportatorii cer o depreciere mai mare a lirei, inflația rămâne la 32%, iar lira s-a depreciat doar cu 13% față de dolar. Mega Polietilen și 3F Tekstil se numără printre companiile care au cerut protecție împotriva falimentului.
Un reprezentant al 3F a spus că această măsură a oferit un răgaz companiei, care încă se luptă să plătească datoriile și să mențină activitatea celor 600 de angajați.
„Însă furnizorii noștri și alți creditori vor suferi în continuare în acest proces”, a spus el, subliniind că aproximativ 10.000 de lucrători din industria externă sunt afectați.
„Când dobânzile ajung la 60-70%, companiile nu mai pot face față. Nu își pot gestiona datoriile”, a spus el. „Afacerea plătește prețul pentru inflația ridicată din Turcia”.