Ungaria a stârnit o reacție vehementă din partea Belgiei după ce a făcut publice autocarele destinate să transporte solicitanți de azil, care ajung la granița cu Serbia, direct către Bruxelles. Ministrul de Externe belgian a calificat acțiunea drept o „provocare contrară obligațiilor europene”, potrivit Politico.
Anunțul inițial făcut de Ungaria în august a escaladat recent, odată cu o campanie mediatică în care a prezentat un șir de autocare galbene, închiriate special pentru această acțiune, a relatat guvernul ungar.
„Uniunea Europeană vrea să ne oblige să acceptăm migranții ilegali opriți la granița noastră sudică”, a declarat vineri adjunctul ministrului ungar de interne, Bence Retvari. „Ei bine, după respectarea procedurilor europene, le vom oferi un bilet doar dus către Bruxelles”, a adăugat acesta. „Dacă Bruxellesul îi dorește, îi va avea”, a continuat el, conform Agerpres.
Aceasta este reacția Ungariei la amenda de 200 de milioane de euro impusă de Curtea de Justiție a Uniunii Europene în iunie, pentru încălcarea normelor europene privind dreptul de azil, care include și o penalizare zilnică de un milion de euro. Premierul Viktor Orban refuză să plătească, numind hotărârea „nedreaptă” și „scandaloasă”.
Belgia: Amenințarea este „inacceptabilă” Amenințarea este „inacceptabilă”, a declarat secretarul de stat belgian pentru azil și migrație, Nicole de Moor. Ea a subliniat că „astfel de gesturi sunt dăunătoare și contraproductive”, iar ele „slăbesc solidaritatea și cooperarea din cadrul Uniunii”, avertizând asupra „unei încălcări flagrante a acordurilor europene și internaționale”.
„Politica de migrație este o provocare comună care trebuie abordată prin organizare și solidaritate de toate statele membre”, a scris pe X Hadja Lahbib, ministrul belgian de externe și viitor comisar european.
Lahbib, cunoscută pentru atitudinea sa critică față de Budapesta, a fost nominalizată de Belgia pentru viitoarea Comisie Europeană, conform Politico.
Întrebată luna trecută despre acest subiect, Comisia Europeană a evitat să comenteze, menționând că este obișnuită cu astfel de „declarații zgomotoase din partea Ungariei”.
Premierul Viktor Orban, un critic constant al migrației din afara Europei, consideră că aceasta reprezintă o amenințare la adresa identității etnice a Europei de Vest. De la criza din 2015, el a ridicat bariere la granițele Ungariei, susținând că apără o Europă „creștină”. Dacă Budapesta refuză să plătească amenda, Comisia Europeană poate deduce suma din fondurile europene care i se cuvin. În prezent, Bruxellesul a înghețat deja 19 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza problemelor legate de statul de drept.