HomeMediuTanczos Barna: „Protecția mediului costă și facem mai mult rău dacă trecem...

Tanczos Barna: „Protecția mediului costă și facem mai mult rău dacă trecem abrupt la zero emisii”

“Tot ce facem şi tot ce se va întâmpla în deceniile următoare se va analiza prin prisma protecţiei mediului. Protecţia mediului costă, iar acest cost trebuie să fie suportabil. Cea mai importantă întrebare pentru România este: cum se va face această tranziţie spre zero emisii? Cu siguranţă, această revoluţie înseamnă oportunităţi uriaşe, dar tot ce este legat de protecţia mediului costă şi va costa din ce în ce mai mult. Nu costă neapărat pe factură, deşi vedem zilele acestea că se întâmplă şi acest lucru, dar nu costă neapărat în factura noastră lunară pe diverse servicii. Costă ca investiţii, ca prioritizare de fonduri naţionale, europene, private, chiar dacă în final şi aceste investiţii vor fi înglobate în preţul produselor. Acest cost va trebui să fie suportat de cineva”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Acesta susține vehement că în România, această trecere va fi mult mai grea decât în alte state.

„”Noi pornim cu peste 3 milioane de gospodării care încă se încălzesc cu combustibil fosil. Nu putem din decembrie să trecem pe un sistem altul decât fosil, pe un sistem inexistent. Nu vom reuşi în 2-3-5 ani să trecem de la lemnul de foc la energia electrică, care vedem cât costă, şi sistemele trebuie dezvoltate din toate punctele de vedere. Această tranziţie trebuie finanţată”, a continuat acesta.

De asemenea, spune el, pe lângă proictele de energie regenerabilă și tot acest mers către zero emisii implică, în mod cert, și schimbarea mentalității.

„Încă o dată subliniez: costul reprezentat de părticica aceea din factură trebuie analizat şi privit din perspectiva acelui stat membru, astfel încât tranziţia să fie realizabilă. România, chiar dacă a sunat ciudat în momentul în care chiar ministrul Mediului a spus că nu susţine fără rezerve şi fără observaţii strategia europeană, România trebuie să facă această analiză de impact, cum vom renunţa noi la lemnul de foc în 5-10-15 ani, astfel încât gospodăriile noastre să nu fie afectate. Dacă trecerea este abruptă, dacă tehnologia nu este asigurată, dacă costurile sunt prea mari, acceptanţa socială dispare şi oamenii vor căuta soluţii locale, aşa cum vor găsi, ori vor exploata ilegal masă lemnoasă, că iarna vine şi, vorba unui înţelept, “iarna nu-i ca vara”. Vor căuta şi vor găsi soluţii individuale care vor fi mult mai poluante decât o sobă bine gândită cu tehnologie modernă, chiar dacă este pe fosil. Aşadar, trecerea să nu fie de azi pe mâine, să asigurăm trecerea lină de la fosil la zero emisii în 30 de ani, ceea ce înseamnă că putem schimba de două ori o centrală termică pe lemne”, a declarat ministrul.

Prețul lemnului a crescut semnificativ, iar alături de prețul energiei, ministrul consideră că toate acestea vor avea un impact extrem de mare asupra bugetului familiilor din România.

„Noi va trebui să sprijinim aceste gospodării, să asigurăm o implementare raţională a principiilor pe biomasă, a trecerii de la emisii de carbon, poate uneori foarte mari, la cele foarte reduse, astfel să nu generăm mai mult rău decât bine”, a precizat în continuare Tanczos Barna.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI...
- Advertisment -spot_img

ȘTIRI POPULARE