Un consorțiu maghiar, parțial deținut de stat, a amenințat vineri guvernul spaniol cu acțiuni legale, după ce Spania a blocat o încercare de preluare a unui producător de trenuri spaniol. Tranzacția a fost blocată de executivul condus de premierul Pedro Sánchez, pe baza considerentelor de „securitate națională”, din cauza presupuselor legături ale Ungariei cu Rusia, conform informațiilor din presa spaniolă, citate de Politico.
Această decizie fără precedent reflectă o nouă escaladare a tensiunilor dintre Ungaria și alte state din Uniunea Europeană, în contextul în care guvernul lui Viktor Orbán este acuzat de simpatii pro-ruse.
Consorțiul maghiar Ganz-Mávag Europe a reacționat vehement, anunțând vineri că își retrage oferta pentru producătorul spaniol Talgo și amenințând cu măsuri legale împotriva blocajului impus de autoritățile spaniole.
Ganz-Mávag Europe, în care grupul Magyar Vagon deține 55%, iar fondul de investiții de stat Corvinus are o cotă de 45%, a subliniat într-o scrisoare adresată autorității spaniole de reglementare a pieței că oferta lor respectă toate cerințele legale. Ei au contestat veto-ul, afirmând că nu există „motive întemeiate” pentru respingerea tranzacției.
Consorțiul maghiar intenționează să facă apel la Curtea Supremă a Spaniei și „la organele competente ale Uniunii Europene”, sugerând că, dacă demersurile legale vor fi favorabile, ar putea „lua în considerare” redepunerea ofertei pentru Talgo.
Presa spaniolă a raportat că decizia Madridului de a bloca acordul a fost influențată de legăturile presupuse între consorțiul Ganz-Mávag Europe și Moscova: Magyar Vagon a fost anterior o filială a Transmashholding din Rusia și a beneficiat de sprijin financiar de la Banca Exim din Rusia, în timp ce guvernul maghiar, sub conducerea lui Viktor Orbán, menține relații apropiate cu Kremlinul.
Acest veto fără precedent subliniază din nou deteriorarea relațiilor dintre Ungaria și partenerii săi din Uniunea Europeană, în contextul acuzațiilor legate de apropierea premierului Viktor Orbán față de Rusia.