În iulie 2024, prețul gazelor era cu 56% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2021, fără a lua în calcul TVA-ul.
Această majorare vine în urma creșterii tarifelor de distribuție, pe fondul extinderii rețelei de gaze pentru noi consumatori, dar și ca rezultat al scumpirii „aurului albastru” pe piețele de tranzacționare, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, conform analizei realizate de Asociația Energia Inteligentă.
„Deși prețul gazelor ca marfă (fără tarife) a fluctuat în ultimii ani, tarifele de distribuție au înregistrat o creștere constantă, iar nivelul ridicat al acestora se va menține permanent”,
a declarat Dumitru Chisăliță.
Descompunerea scumpirilor
Asociația a detaliat principalele surse ale creșterii prețurilor la gaze în ultimii trei ani, după cum urmează:
Tarifele de distribuție au urcat, în medie, de la 27 lei/MWh la 58 lei/MWh, adică o creștere de 116%.
Tarifele de transport percepute furnizorilor au crescut, în medie, de la 5 lei/MWh la 12 lei/MWh, ceea ce înseamnă o creștere de 160%.
Prețul mediu al gazelor ca marfă a crescut de la aproximativ 116 lei/MWh la 180 lei/MWh, ceea ce reprezintă o majorare de 55%.
Componenta de furnizare a gazelor naturale a urcat de la 7,5 lei/MWh la 12 lei/MWh, o creștere de 60%.
Contribuția fiecărei componente la creșterea prețului final al gazelor
Contribuția fiecărui element la scumpirea gazelor facturate este distribuită astfel:
Componenta de distribuție – 38%
Componenta de transport – 8%
Componenta gaz marfă – 40%
Componenta de furnizare – 14%.
Costurile „gratuite”
Asociația susține că statul este direct responsabil pentru aceste scumpiri. „Majorările tarifelor de distribuție și transport, aprobate de ANRE, sunt rezultatul «gratuităților» introduse prin Legea 155/2020. Aceasta a dus la extinderea rețelelor de distribuție cu mii de kilometri de conducte nefolosite sau utilizate la capacitate minimă, dar ale căror costuri sunt suportate de toți consumatorii din România prin creșteri de tarife”, explică Chisăliță în analiza sa.