HomeBREAKING NEWSSărăcirea românilor la extrem: Cum se vor descurca pensionarii cu scumpirile masive...

Sărăcirea românilor la extrem: Cum se vor descurca pensionarii cu scumpirile masive din domeniul energiei?

Din nefericire, în România, există 900.000 de pensionari, care primesc lunar o pensie de 800 de lei, conform ministrului Muncii, Raluca Turcan. Deși actualul Guvern deține o obligație morală și profesională în a găsi soluții și răspunsuri la aceste anomalii, rezultatele nu se grăbesc să apară, mai ales în actualul context al scumpirilor din domeniul energiei.

Specialiștii din domeniu, semnale de alarmă încă de la începutul lui 2021

Din primele luni ale anului 2021, specialiștii din domeniul eneregiei au ridicat semnale de alarmă în privința scumpirilor, care se vor accentua pe fondul galopului făcut de prețul certificatelor de emisii de carbon și pe revenirea cererii de energie ca urmare a redresării economice. Însă, deficitul zonei de producție obligă România să aducă energie electrică de peste granițe, la un preț mult mai mare.

În acest sens, datele de la bursa de energie OPCOM indică că pe platforma de tranzacționare, media de preț pentru luna trecută a fost de 94 de euro pe MWh. O creștere istorică, cu aproape 70% față de media începutului anului 2021, când energia electrică avea prețul de tranzacționare cu 56 euro pe MWh.

Scumpirile de până acum sunt doar începutul

Situația problematică a facturilor de gaze și electricitate din ultima perioadă provoacă disperare în rândul consumatorilor. Prețurile au explodat, iar unii dintre aceștia au avut marea surpriză de a vedea sume colosale pe nota de plată, după liberalizarea pieței. Specialiștii însă avertizează că această creștere de până acum este doar începutul. Urmează scumpiri de proporții, pentru milioane de clienți casnici.

Liberalizarea prost făcută a adus scumpirile

În urma sedinței de tranzacționare din data de 8 septembrie, de pe piața de contracte bilaterale versiunea licitație extinsă (PCCB-LE Flex), a fost consemnat un nou record. Energia electrică de tip bandă s-a tranzacționat, cu livrare în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, la un preț de 634 de lei/MWh, dobândindu-se un nou record istoric.

Plafonarea prețurilor la energie este singura măsură eficientă

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR), afirmă că decizia de plafonare a prețurilor la energia electrică până la primăvară, reprezintă singura soluție pentru a ține scumpirile în loc.

“Preţurile la energie trebuie plafonate, cel puţin pentru o perioadă de timp, până trece iarna, cel puţin 6 luni de zile, e una din soluţii. Plafonarea preţurilor, şi pentru clienţii casnici şi pentru industriali. Sau Guvernul să ia alte măsuri care să nu ducă la aceste scumpiri: scăderea TVA, supra-impozitarea profiturilor companiilor din energie, deşi acestea nu vor avea impact, preţurile tot vor creşte pentru populaţie. Plafonezi preţurile, asta e singura soluţie să trecem (iarna, n.r.) şi din primăvară (Guvernul, n.r.) să reuşească să regândească lucrurile”, a afirmat acesta în cadrul unei conferințe de presă.

O listă comparativă a prețurilor din domeniul energiei, înainte de valul de scumpiri poate fi văzută mai jos:

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI...
- Advertisment -spot_img

ȘTIRI POPULARE