România a reușit, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, să obțină un post de vicepreședinte al Comisiei Europene, iar acest rol va fi preluat de Roxana Mînzatu.
Roxana Mînzatu a fost nominalizată pentru una dintre cele șase funcții de vicepreședinte în noua Comisie Europeană, structură anunțată marți de Ursula von der Leyen. România a primit portofoliul „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie”. „România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie.
Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro. Practic, România devine parte a deciziei în Uniunea Europeană”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook. „Eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu.”
În noul său rol, Roxana Mînzatu va superviza domenii precum educația și politicile sociale, gestionând fonduri precum Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+.
„Astăzi eforturile românilor au primit și recunoașterea binemeritată prin acest portofoliu ce combină o greutate politică semnificativă și fonduri substanțiale ale UE, cu potențial legislativ și politic solid și acces esențial la serviciile și agențiile Comisiei.
Astăzi România este reprezentată la cel mai înalt nivel al conducerii Uniunii prin: vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar al unuia dintre cele mai relevante portofolii în arhitectura noii Comisii – doamna Roxana Mînzatu, vicepreședinte al Parlamentului European – domnul Victor Negrescu, președinte al uneia dintre cele mai importante comisii din PE – Comisia REGIO, de dezvoltare regională – domnul Dragoș Benea”, a adăugat prim-ministrul.
Ciolacu a subliniat că aceste funcții esențiale, deținute de români, reflectă importanța crescândă a României în Uniunea Europeană, menționând că este o recunoaștere a contribuției țării la nivel european.
„Toți cei care denigrau țara noastră și capacitatea noastră de negociere la Bruxelles au primit astăzi o lecție extrem de dură: niciodată nu e bine să îți vorbești de rău țara peste hotare, ci să te lupți și să contribui la dezvoltarea ei”, a mai afirmat premierul.
Inițial, Victor Negrescu a fost propus de Marcel Ciolacu pentru postul de comisar european, fiind prezentat la Bruxelles pe 22 august. Însă Ursula von der Leyen a solicitat ca România să numească o femeie, astfel că Roxana Mînzatu a fost propusă în locul său.
Premierul a declarat atunci că dorește pentru România un portofoliu pe zona economică și că a purtat discuții cu lideri europeni influenți despre acest subiect.
Cine este Roxana Mînzatu?
Roxana Mînzatu, membră a Parlamentului European, are 44 de ani și este absolventă a Facultății de Științe Politice și Administrative de la Universitatea București.
A finalizat studiile în 2002, specializându-se în Științe Politice și Engleză. În 2005, a absolvit un master în integrare europeană, iar în 2022, a urmat programul Public Leadership Credential la Harvard Kennedy School of Government. Din 2004, a lucrat ca și consilier în cadrul Ministerului Integrării Europene, iar ulterior, a fost manager de proiecte și consultant atât în România, cât și în străinătate. Mînzatu are o experiență vastă în gestionarea fondurilor europene, fiind la conducerea Fundației Școala Română de Afaceri din Brașov și coordonând numeroase proiecte finanțate din fonduri UE pentru administrații publice, ONG-uri și companii.
Cariera publică
Pe durata masteratului, Mînzatu a ocupat diverse funcții publice și a devenit membră PSD. A fost consilier județean în Brașov, subprefect al județului și, în 2015, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene. Ulterior, a ocupat poziția de președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, a fost deputat PSD Brașov și, pentru o perioadă scurtă, ministru al fondurilor europene.
În 2024, a candidat la europarlamentare pentru PSD, obținând un mandat în Parlamentul European. Înainte de alegeri, a deținut funcția de secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Evaluarea și Monitorizarea Integrată a Programelor Finanțate din Fonduri Publice și Europene.
Potrivit declarației sale de avere, Roxana Mînzatu deține un teren intravilan și o casă în Brașov. Anual, ea câștigă 116.808 lei ca secretar de stat, iar soțul său, director executiv la Autoritatea Vamală Română, câștigă 118.984 lei. De asemenea, primește 3.865 lei de la OPCOM și are un credit bancar de 40.000 lei, scadent anul acesta. Cu toate acestea, a împrumutat Partidul Social Democrat cu 150.000 lei.
Ce implică noul portofoliu al României?
Portofoliul „Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie” este unul dintre cele mai importante în ceea ce privește bugetul UE și va avea un rol semnificativ în următoarea perioadă financiară.
Portofoliul va gestiona fonduri importante, precum Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+, și va influența legislația europeană în domeniul muncii și mobilității lucrătorilor.
Greutatea politică și instituțională
Pe lângă gestionarea domeniilor educației și politicilor sociale, această funcție va implica și colaborarea cu agenții descentralizate, inclusiv Autoritatea Europeană a Muncii. Roxana Mînzatu va reprezenta Comisia în formațiunile EPSCO și EYCS din Consiliul European, în domenii precum ocuparea forței de muncă și educația.