HomeBREAKING NEWSRomânia va permite a treia doză de vaccin anti-COVID! NU se recomandă...

România va permite a treia doză de vaccin anti-COVID! NU se recomandă persoanelor vaccinate care au fost infectate

Țara noastră va permite vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID. Între timp, autoritățile așteaptă confirmarea din partea Agenției Europene a Medicamentului.

Cei care vor beneficia de a treia doză sunt persoanele vulnerable, mai exact cei cu probleme de imunitate.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat pentru cine este mai indicată a treia doză de vaccin anti-COVID și ce condiții trebuie îndeplinite. – „Sunt două recomandări total diferite pentru doza 3”.

„Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspun imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a declarat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

„Fiecare medic de familie are în evidență asemenea categorii de pacienți care au fost vaccinați, ei se află în baza de date și vom recomanda cu tărie ca aceste persoane să vină să-și primească doza suplimentară. Cu siguranță va fi categoria cu care vom începe”, a continuat acesta.

Astfel, o doză suplimentară se administrează persoanelor cu transplant, pacienții care suferă de cancer și care au tratamentul activ, pacienții infectați cu HIV/SIDA, vârstinicii și pacienții care sunt supuși unor tratamente ce scad foarte mult imunitatea.

Doza „booster„. Ce este aceasta?

Recomandarea secundă a lui Valeriu Gheorghiță este pentru persoanele în cazul cărora doza administrată se va comporta ca un „booster”, ca un rapel, care se admnistrează la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială. Aceasta va avea rolul de a crește imuitatea și de a o menține pentru un timp mai îndelungat. Doza se aplică în cazul tuturor categoriilor de persoane.

„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Cum și cine poate face a treia doză de vaccin anti-COVID

Valeriu Gheorghiță a declarat faptul că sunt două condiții importante pe care fiecare persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea face vaccinul:

  • Cel puțin șase luni de la rapel
  • Să nu fi trecut prin boală

„O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

„Chiar dacă noi știm că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat,  cu atât se corelează cu o protecție mai bună, totuși, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecție mai scăzută, pentru că avem și celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular. Răspunsul nostru imun are memorie și odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potențialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiți pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganisme”, a continuat Valeriu Gheorghiță.

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI...
- Advertisment -spot_img

ȘTIRI POPULARE