Piețele de gaze și energie electrică din Europa s-au stabilizat în al doilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform noilor rapoarte trimestriale ale Comisiei Europene, publicate joi. Raportul subliniază că energia din surse regenerabile a atins niveluri record, reprezentând 52% din producția totală de electricitate.
În sectorul gazelor, piața a făcut față provocărilor create de invazia Ucrainei de către Rusia. Importurile de gaze în UE au continuat să scadă, iar stocurile de gaze au fost suplimentate în mod constant. Prețurile la gaze pentru consumatori au revenit la nivelurile anului 2021, înainte de criza energetică. La nivel angro, prețurile reflectă o aprovizionare competitivă.
România Devine Lider în Producția de Gaze
Consumul de gaze în UE a fost de 61 de miliarde de metri cubi, cu 6% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut și cu 45% mai mic față de trimestrul anterior, indicând o scădere constantă a consumului. Producția internă de gaze a scăzut la 7,7 miliarde de metri cubi, cu 8% mai puțin față de trimestrul anterior și cu 18% față de anul trecut.
Pentru prima dată, România a devenit principalul producător de gaze naturale din UE, urmată de Olanda și Germania. Până acum, România ocupa locul secund, fiind devansată de Olanda.
Experții din domeniul energetic anticipau că România va ajunge pe primul loc abia în 2027, odată cu demararea exploatării Neptun Deep din Marea Neagră.
Importurile de gaze ale UE au totalizat aproape 70 de miliarde de metri cubi, fără modificări față de trimestrul anterior, dar cu 9% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Norvegia rămâne principalul furnizor de gaze al Uniunii (34%), urmată de Rusia (18%), SUA (16%), Africa de Nord (15%), Qatar (4%) și Azerbaidjan (4%).
Gazele rusești au reprezentat 18% din totalul importurilor UE, cu un punct procentual mai puțin față de trimestrul anterior, dar cu patru puncte procentuale mai mult decât anul trecut. Comparativ cu 2021, importurile de gaze din Rusia au scăzut cu 70%.
Prețurile angro la gaze în Europa au avut o medie de 32 €/MWh în al doilea trimestru din 2024, în creștere cu 16% față de trimestrul anterior, dar în scădere cu 9% față de aceeași perioadă a anului precedent.
La nivel de retail, prețurile au scăzut cu 4% față de trimestrul precedent și cu 10% față de anul trecut. Prețul mediu la gaze pentru consumatorii UE a fost de 101 EUR/MWh. În luna mai 2024, prețurile la retail au atins un minim de 100 EUR/MWh, cel mai scăzut din această perioadă și de la începutul crizei din 2022.
Evoluția Prețurilor la Energia Electrică
Pe piața energiei electrice, prețurile au continuat să scadă, iar sursele regenerabile au ocupat o pondere tot mai mare în mixul de energie.
Costurile energiei electrice pentru consumatorii casnici din capitalele UE au scăzut cu 8% în al doilea trimestru, ajungând la 239 EUR/MWh, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
Consumul de energie electrică în UE nu a revenit încă la nivelurile pre-criză, cu o creștere modestă de doar 1%.
În al doilea trimestru, sursele de energie curată au cunoscut un avans semnificativ, cu 52% din producția electrică provenind din surse regenerabile. Energia solară și eoliană au înregistrat o creștere de 14% în producție, adăugând 18 TWh.
Energia eoliană terestră a crescut cu 6%, adăugând 5 TWh, în timp ce energia eoliană offshore a înregistrat un salt de 37%, cu 4 TWh suplimentari. Energia solară a avut o creștere de 20%, contribuind cu 14 TWh, iar energia hidroelectrică a crescut cu 21%, generând 18 TWh în plus.
Producția de energie din surse fosile a scăzut cu 18%. Producția pe bază de cărbune a scăzut cu 7%, atingând un minim de 12 TWh. Producția nucleară a înregistrat o creștere ușoară de 2%, cu un plus de 3 TWh.