Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a revizuit recent prognoza meteorologică pentru următoarele patru săptămâni, aducând noutăți semnificative în ceea ce privește temperaturile și precipitațiile.
În săptămâna imediat următoare, meteorologii anticipează temperaturi peste medii în majoritatea regiunilor țării, tendință care se va menține și în intervalul 11 – 18 decembrie. Ulterior, valorile termice vor reveni la normalul acestei perioade a anului.
În regiunile vestice, sudice și centrale ale României, temperaturile vor fi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă, în timp ce în alte zone ale țării se vor încadra în limitele normale. Un accent deosebit se va pune pe zona sud-vestică, unde se vor înregistra cele mai mari abateri termice.
Privind precipitațiile, se estimează că acestea vor fi mai abundente decât de obicei în vestul țării, în special în sud-vest, pe când în restul teritoriului se vor încadra în medii normale pentru această perioadă. Mediile temperaturilor vor reflecta valorile caracteristice acestei faze a anului în întreaga țară. La nivelul regimului pluviometric, se preconizează că acesta va fi în concordanță cu normele acestui interval, pe tot cuprinsul României.
Meteorologii subliniază că temperaturile medii ale aerului se vor alinia la normele specifice sezonului, fără abateri majore în nicio regiune. În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi deficitare local în vest, nord-vest și parțial în zonele centrale, însă în general se vor menține în limitele obișnuite.
În privința evoluției meteorologice, se remarcă faptul că iarna se apropie, putând să-și facă simțită prezența chiar și în zonele joase de relief, nu doar în regiunile montane. Un ciclon va ajunge în partea vestică a Mării Negre, iar un val de aer rece se va strecura în România dinspre est. Conform meteorologilor, temperaturile vor scădea considerabil, iar apariția primilor fulgi de zăpadă pe câmpii nu este exclusă.
De vineri, o depresiune atmosferică va începe să influențeze vremea în România. Inițial, ploile se vor manifesta doar în jumătatea vestică, dar spre seară vor cuprinde întregul teritoriu, transformându-se în ninsori la altitudini mai mari.
Sâmbătă, 18 noiembrie, ciclonul va atinge bazinul vestic al Mării Negre, iar umiditatea crescută va intensifica precipitațiile în est. Simultan, masa de aer rece care va intra în țară va duce la scăderea temperaturilor.
Traiectoria ciclonului poate suferi modificări, influențând semnificativ vremea, dar există o probabilitate mare ca în zonele înalte de relief din est și centru, ploaia să se transforme în lapoviță și ninsoare, mai ales noaptea. Există chiar posibilitatea căpătării de fulgi de zăpadă și în zonele de câmpie.