Marți dimineață, Ucraina a utilizat pentru prima dată rachete balistice ATACMS, furnizate de Statele Unite, pentru a ataca o țintă pe teritoriul rus, a relatat RBC-Ucraina. Acțiunea a coincis cu împlinirea a 1.000 de zile de la începutul războiului, președintele Volodymyr Zelenski reafirmând hotărârea Kievului: „Ucraina nu se va preda niciodată”.
Potrivit Daily Mail Online, atacul a fost însoțit de creșterea tensiunilor globale, în contextul în care Kremlinul a reiterat că doctrina sa nucleară actualizată permite un „răspuns nuclear” în anumite condiții.
Martorii oculari și bloggerii militari ruși au raportat că ținta a fost un depozit de muniții din Karachev, regiunea Bryansk, la aproximativ 120 km de granița cu Ucraina. Explozia a iluminat cerul nopții, iar ulterior oficialii ucraineni au confirmat pentru RBC Ucraina că rachetele ATACMS americane au fost folosite în atac.
Incidentul a avut loc la scurt timp după ce Kremlinul a emis o avertizare privind un posibil răspuns nuclear, dacă Ucraina ar folosi arme convenționale cu rază lungă de acțiune furnizate de Occident pentru a ataca teritoriul rus. „Federația Rusă își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare în cazul unei agresiuni împotriva sa cu utilizarea de arme convenționale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Conform doctrinei nucleare actualizate a Rusiei, orice atac care implică rachete convenționale, drone sau alte tipuri de aeronave pe teritoriul rus ar putea justifica utilizarea armelor nucleare. Lovitura cu rachetele ATACMS se încadrează în acest scenariu, ceea ce alimentează îngrijorările internaționale cu privire la o escaladare dramatică a conflictului.
Daily Mail Online subliniază că tensiunile au atins un punct critic, iar comunitatea internațională își exprimă temeri privind un posibil război mondial.
Ministerul ucrainean de Externe a transmis un mesaj ferm: „Ucraina nu se va supune niciodată ocupanților, iar armata rusă va fi pedepsită pentru încălcarea dreptului internațional. Avem nevoie de pace prin forță, nu prin înduplecare”.
Președintele Zelenski a apelat la aliații occidentali ai Kievului, cerând să se intensifice presiunile asupra Kremlinului pentru a impune „o pace justă”.