În urma unui accident grav petrecut în data de 20 octombrie 2024, în localitatea Șelimbăr, Ghica Andrei, a acuzat Poliția Română de comportament iresponsabil, susținând că el și soția sa au fost puși în pericol fără justificare, devenind „scuturi umane” în cadrul unei operațiuni de urmărire a unui fugar aflat sub influența drogurilor.
Incidentul, relatat de Andrei pe pagina sa de Facebook, ridică întrebări grave cu privire la modul în care poliția a gestionat situația.
În postarea sa, Andrei oferă detalii cutremurătoare despre incidentul în care el și soția sa au fost implicați. Iată declarația completă a acestuia:
„Pe scurt: Da. Aceasta este mașina mea și da, suntem vii, și eu și soția mea. Am fost folosiți drept SCUTURI UMANE de către Poliția Română! Pare scenariu de film, dar citește povestea mai jos ca să afli cum poți muri oricând, pe șoselele din România, ca urmare a unei decizii greșite a unui agent de poliție.
Povestea pe lung. Ieri, duminică, 20.10.2024, în drum spre Sibiu, în localitatea Șelimbăr, un echipaj de poliție ne-a făcut semn să oprim pe loc, noi și ceilalți participanți la trafic, astfel blocând ambele benzi de circulație pe sensul spre Sibiu. În felul acesta șoseaua era blocată și nu se mai putea înainta. Cu toții am rămas în mașini, nedumeriți, fără nicio explicație din partea agenților de poliție prezenți la fața locului.
Unul dintre agenți a trecut pe lângă mașinile noastre deplasându-se în spate, cu un fel de servietă în mână despre care mai apoi am aflat că s-ar numi spike – un dispozitiv cu țepi menit să oprească forțat un autovehicul în deplasare.
N-a mai durat decât câteva secunde până când am fost loviți din spate, din plin, de mașina despre care am aflat mai apoi că era furată și condusă de o persoană de cetățenie elvețiană, fără permis, aflată sub influența drogurilor și care era urmărită de către o mașină de poliție. În urma impactului am fost aruncați, cu tot cu mașina noastră, aproximativ 15 metri în față.
Ce ne-a ținut în viață:
- În primul rând Dumnezeu!
- Faptul că persoana din autoturismul oprit și el în fața noastră de către polițiști a avut inspirația să-și mute mașina mai în față, astfel îndepărtându-se cu vreo 20 de metri de noi și de coloana de mașini în care ne aflam cu toții. Altfel, impactul ne-ar fi strivit între cele două mașini (cea furată și cea din fața noastră).
- Faptul că ieri, 20.10.2024, ca în nicio altă duminică, am decis să nu luăm copilul cu noi. Locul Evei, fiica noastră, a fost cel mai puternic avariat și NU VREAU și NU POT să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi aflat în mașină cu noi în momentul impactului.
- Dumnezeu!”
Cazul a fost prezentat în mod superficial și chiar într-o manieră jignitoare în mass-media, unde s-a făcut referire la agresor ca fiind un tanar din Elveția intoxicat, care ar fi vrut să fie „făcut vampir de Dracula” si ca a a facut doar niste pagube materiale (anume masinile). Această relatare amuzantă și frivolă a evenimentului a evitat complet aspectele grave legate de responsabilitatea Poliției Române. În loc să se concentreze pe modul în care polițiștii au blocat drumul, punându-i pe participanții la trafic în pericol, presa a ales să trateze incidentul ca pe un spectacol.
Andrei ridică mai multe întrebări esențiale despre acțiunile poliției și despre motivele din spatele deciziilor luate în timpul incidentului. Printre cele mai importante întrebări pe care le adresează sunt:
- De ce a fost nevoie de scut uman, atâta timp cât poliția avea dispozitivul spike?
- De ce nu au evacuat rapid participanții la trafic înainte de producerea impactului?
- De ce povestea reală, așa cum o descrie el, nu a fost prezentată în mass-media?
Faptul că Poliția Română nu a evacuat participanții la trafic, creând practic o baricadă umană în fața unei mașini furate, condusă de un individ periculos, este de neconceput. Mai mult, lipsa unei comunicări eficiente din partea agenților de la fața locului, lăsându-i pe șoferi să își imagineze ce s-ar fi putut întâmpla, a dus la un scenariu ce putea avea consecințe tragice.
În loc să fie protejați, Andrei și ceilalți șoferi opriți de poliție au fost expuși unui pericol grav. Într-un stat de drept, forțele de ordine ar trebui să protejeze cetățenii, nu să îi utilizeze ca mijloace pentru a captura infractori.
Concluziile pe care le trage Andrei sunt îngrijorătoare: „Ce șanse avem să trăim liniștiți și să nu murim pe străzi atâta timp cât Poliția, care ar trebui să ne protejeze, ne pune în pericol?” este întrebarea care trebuie să fie pe buzele tuturor după acest incident.