Pe 12 iulie, fostul premier Petre Roman a fost chemat la Parchetul General pentru a-și susține nevinovăția în dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care minerii au atacat protestatarii anti-Iliescu. Roman, care a condus guvernul între 26 decembrie 1989 și 26 septembrie 1991, este acuzat de infracțiuni contra umanității.
„Am venit acum pentru a da o declaraţie prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de cercetarea dumnealor pentru că nu se poate reţine în ceea ce mă priveşte niciuna dintre acuzaţii. Niciuna dintre acuzaţii nu se poate reţine împotriva mea şi am venit să lămuresc acest lucru”
, a afirmat Petre Roman.
El a evitat să indice responsabilii pentru violențele din Piața Universității.
Roman nu este la prima sa audiere în acest dosar. De-a lungul celor 34 de ani, el a fost chemat de mai multe ori la Parchetul General, însă justiția nu a dat un verdict final. În mai, fostul președinte Ion Iliescu a fost din nou pus sub acuzare pentru aceleași infracțiuni.
Din cauza vârstei înaintate, procurorii au mers la domiciliul său din Primăverii. În același timp, au fost acuzați și Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, fost vicepremier, pentru infracțiuni contra umanității. Situația s-a repetat acum 7 ani, fără o decizie definitivă.
Alți acuzați includ pe fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, generalul (r) Vasile Dobrinoiu și generalul (r) Peter Petre.
Din 22 aprilie până pe 13 iunie 1990, în Piața Universității s-a desfășurat o manifestație anti-Iliescu. Pe 13 iunie, forțele de ordine, sprijinite de mineri, au intervenit violent împotriva protestatarilor, acțiune cunoscută drept cea mai brutală intervenție a minerilor, conduși de Miron Cozma.
Nici după 34 de ani, justiția nu a condamnat vinovații pentru violențele de atunci. Dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță în 2017, în urma unei solicitări CEDO, care a obligat România să redeschidă ancheta.
Printre cei trimiși în judecată în 2017 s-au numărat Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma. În decembrie 2020, Curtea Supremă a returnat dosarul Parchetului Militar pentru refacerea anchetei.
În perioada 13-15 iunie 1990, conform datelor oficiale, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite.