Pâinea, unul dintre alimentele de bază în România, va continua să se scumpească în următoarea perioadă. Producătorii pun aceste majorări de preț pe seama creșterii costurilor pentru materii prime și estimează că prețurile vor crește gradual până la sfârșitul lunii ianuarie. Conform datelor Institutului Național de Statistică, prețul pâinii a crescut deja cu 3-5%.
Majorările de preț vor continua până la finalul lunii ianuarie, iar produsele de panificație au deja prețuri mai ridicate. INS confirmă o creștere de prețuri de până la 5% la nivel național pentru acest tip de produse.
Unii producători anunță însă scumpiri mai mari, estimând o creștere de aproximativ 10%. De exemplu, pentru o franzelă care costă acum cinci lei, o creștere de 10% înseamnă un cost suplimentar de 50 de bani la fiecare achiziție.
Aceste scumpiri vor afecta consumatorii zilnic, având în vedere că fiecare român consumă lunar, în medie, în jur de șapte kilograme de pâine. Spre comparație, consumul lunar de cartofi, un alt aliment popular, este de aproximativ trei kilograme pe cap de locuitor.
Prețul materiei prime, în special al grâului alimentar, este în creștere
Motivul principal invocat de producători pentru aceste scumpiri este creșterea costurilor de producție, inclusiv salariile și cheltuielile cu utilitățile și transportul. De asemenea, un factor major este scumpirea grâului alimentar. Chiar dacă producția de grâu nu este așteptată să scadă în 2024, seceta a creat incertitudini.
România a obținut anul trecut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone. Deși datele pentru 2024 nu sunt definitive, între 1 iulie și 8 septembrie, țara a fost cel mai mare exportator de grâu moale din UE, cu 1,72 milioane de tone exportate. În prezent, prețul grâului este de 226 euro pe tonă, în creștere față de august, când prețul era de 194 euro pe tonă, conform bursei din Paris.