HomeBREAKING NEWSMoțiunea de cenzură USR PLUS-AUR va fi citită astăzi în Parlamentul României

Moțiunea de cenzură USR PLUS-AUR va fi citită astăzi în Parlamentul României

În cursul zilei de astăzi, la ora 16:00, plenul Parlamentul se va întruni, la convocarea președintilor Camerei Deputaților și Senatului României, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru citirea moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban a declarat că sedința de astăzi a plenului se va desfășura indiferent dacă se întrunește sau nu cvorumul la ședința Birourilor permanente reunite.

Între timp, BPR a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, să fie amânată stabilirea calendarului dezbaterii și votului asupra moțiunii de cenzură până în momentul în care CCR ia decizie asupra sesizării premierului Florin Cîțu.

Propunerea de amânare a fost aprobată cu voturile PSD

Ambii președinti de Camere consideră că nu este respectată Constituția prin această amânare.

„O majoritate din BPR, care o puteți constata singuri, a decis amânarea dezbaterii și votului pe moțiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituțională declanșat de Guvernul României, prin prim-ministrul Florin Cîțu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moțiunii de cenzură.

Poziția mea a fost foarte clară și foarte limpede. Am fost prezent și nu am votat această propunere. Nu pentru că îmi doresc să se dezbată și să se voteze moțiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această decizie luată de BPR este profund neconstituțională. Dacă cineva ar fi avut răbdare măcar colegii mei de partid mai înfierbântați să-și aducă aminte anul 2020 ar fi știut cu precizie, din decizia CCR, că invocarea declanșării conflictului juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament nu poate să oprească moțiunea de cenzură. De ce?

Ca prim-ministru al guvernului PNL în august 2020, când PSD a inițiat moțiune de cenzură împotriva cabinetului pe care îl conduceam eu însumi am invocat un conflict juridic de natură constituțională cu privire la procedura legată de depunerea moțiunii de cenzură. În cuprinsul deciziei CCR care a constatat că nu există un conflict juridic de natură constituțională, CCR a spus foarte clar că Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii moțiunii de cenzură.

De asemenea, v-am prezentat o altă decizie CCR similară, mult mai gravă, care spune că blocarea derulării procedurilor aferente moțiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituției.

Nu-i înțeleg pe colegii care au votat astăzi cum au putut să voteze.

Există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituțional și regulamentar pentru dezbaterea și votul moțiunii, care se face după 3 zile de la citire”, a declarat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, Anca Dragu, președintele Senatului a declarat următoarele: „Tertipurile vor continua și au continuat și astăzi în a doua parte a ședinței de astăzi, astfel încât la propunerea UDMR s-a votat amânarea dezbaterii votului moțiunii de cenzură până după decizia CCR”

TE-AR PUTEA INTERESA ȘI...
- Advertisment -spot_img

ȘTIRI POPULARE