Începând cu 2025, valoarea punctului de referință pentru pensii va fi actualizată anual, în luna ianuarie, conform unui mecanism clar: se ia rata medie anuală a inflației și i se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Acești indicatori, comunicați de Institutul Național de Statistică, reflectă datele definitive ale anului anterior.
„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rată medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat. Deci această este formulă de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referință”
a explicat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).
El a menționat că rata inflației pentru 2023 este deja cunoscută, aceasta fiind 10,4%.
„Suntem în 2024, iar noi trebuie să utilizăm rata inflației pentru anul precedent, care va fi aplicată anul viitor. Deci, rata de 10,4% este comunicată oficial de Institutul Național de Statistică. Totuși, partea legată de calcularea celor 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie a ridicat unele întrebări. Fiind un indicator nou, am cerut Institutului Național de Statistică să ne ofere clarificări despre formula de calcul. În cele din urmă, aceasta presupune raportul dintre indicele câștigului salarial mediu brut pe economie și indicele prețurilor de consum”
a detaliat Baciu.
Potrivit calculelor efectuate, creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pe economie este de 104,2%, ceea ce reprezintă o majorare de 4,2%.
„Ajungem astfel la 2,1%. Deci, formulă de calcul este rata inflației plus această creștere, adică 10,4 + 2,1, ceea ce rezultă într-o majorare totală de 12,5%. Aceasta este formula prevăzută de articolul 83, alineatul 4 din noua lege a pensiilor.”
Baciu a adăugat că acest procentaj de 12,5% trebuie ajustat prin doi indicatori prevăzuți la alineatul 7: creșterea contribuțiilor de asigurări sociale colectate la bugetul de asigurări sociale și rata medie a inflației din ultimii doi ani.
Astfel, un pensionar care primește în prezent 2.000 de lei va beneficia, de la 1 ianuarie 2025, de o creștere de 250 de lei ca urmare a aplicării formulei de indexare.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat recent că această actualizare va aduce o majorare de aproximativ 12% pentru majoritatea pensiilor.
„Pensionarii, în medie, în 2025, vor avea o creștere a valorii punctului de referință, prin mecanismul de indexare pe care deja îl cunosc.
Va fi o indexare cu inflația din 2023 care este de 10,4%, plus creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. (…) În momentul în care vom avea toate datele oficiale, vom anunța cât va fi creșterea. Dar sigur aceasta va fi peste inflația din 2023”
a declarat aceasta.