Patru persoane decedate în naufragiul petrecut lângă coasta Siciliei au murit prin sufocare, fiind prinse într-o bulă de aer, pe măsură ce oxigenul s-a epuizat, potrivit relatărilor din presa italiană. Jonathan și Judy Bloomer, alături de Chris și Neda Morvillo, sunt patru dintre cele șapte victime ale tragediei care a avut loc luna trecută, când iahtul de lux Bayesian s-a scufundat, scrie Sky News.
Cei patru se aflau la bord pentru a-l însoți pe antreprenorul britanic Mike Lynch, care sărbătorea recent achitarea sa de acuzații de fraudă în SUA. O furtună violentă a lovit vasul, ducând la dezastru.
Mike Lynch, fiica lui de 18 ani, Hannah Lynch, și bucătarul de pe iaht, Recaldo Thomas, și-au pierdut și ei viața în accident.
Conform publicației La Repubblica, familia Bloomer nu a murit prin înec, ci prin sufocare, deoarece oxigenul din cabina lor s-a epuizat în timpul scufundării vasului.
Autopsia a confirmat că nu s-a găsit apă în plămânii victimelor, atât în cazul familiei Bloomer, cât și al familiei Morvillo. Aceasta indică faptul că aceștia au decedat în momentul în care cabinele lor s-au umplut cu dioxid de carbon, pe măsură ce rămâneau fără aer.
Scafandrii care au recuperat trupurile le-au găsit în partea stângă a cabinelor, semn că încercaseră să supraviețuiască cât mai mult timp posibil în condițiile critice.
La Repubblica a mai adăugat că autopsiile nu au dezvăluit semne de rănire asupra celor patru victime identificate până în prezent. Alte examinări medico-legale vor avea loc vineri, iar epava superyacht-ului va fi ridicată de pe fundul mării ca parte a anchetei.
Procurorii italieni investighează trei persoane pentru omor din culpă: căpitanul neozelandez James Cutfield, inginerul britanic Tim Parker Eaton și membrul echipajului Matthew Griffiths.
Cutfield a povestit presei italiene: „Griffiths a venit să mă trezească, spunând că vântul a atins 20 de noduri. Am verificat echipamentele și așa era. Am ieșit imediat și am cerut să fie alertată toată lumea, pentru că situația nu era deloc sigură.”
El a relatat că iahtul s-a înclinat la un unghi de 45 de grade, a rămas așa o vreme, apoi s-a balansat brusc în partea opusă, aruncându-i pe toți în mare.
Griffiths a adăugat: „Am reușit să ne urcăm înapoi și am încercat să salvăm pe cât mai mulți. Mergeam pe pereți. Am salvat pe cine am putut, iar Cutfield a reușit să salveze o fetiță și pe mama ei.”