Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a comentat joi cazul tragic al unui adolescent de 16 ani care și-a pierdut viața în camera de gardă a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, declarând că medicul chirurg ar fi trebuit să intervină. Ministrul a anunțat și o modificare legislativă care va impune tratamentul de urgență al pacienților în stare critică, indiferent de vârstă.
„Eu vă spun, ca om, în primul rând ca om. Eu dacă aș fi fost în locul acelui chirurg, l-aș fi operat, pentru că nu poți să aștepți un transfer dacă situația pacientului este foarte gravă”, a spus Alexandru Rafila, referindu-se la decesul adolescentului de la spitalul din Târgu Jiu.
O schimbare legislativă pentru cazurile de urgență
Rafila a subliniat că noile reglementări vor clarifica intervenția medicală în situații critice, indiferent de spital sau pacient. Ministrul a explicat că aceste completări legislative vor fi supuse aprobării în Guvern cel târziu săptămâna viitoare.
„Am făcut completări la ordonanța de urgență și, odată cu apariția acestui caz de la Gorj, am inclus explicit prevederea conform căreia trebuie intervenit în astfel de situații de urgență, indiferent de unitatea sanitară. Proiectul urmează să fie aprobat ori astăzi, ori săptămâna viitoare în ședința de Guvern”, a declarat Rafila.
Anchete în desfășurare
Ministrul a explicat de ce nu a trimis Corpul de Control la Târgu Jiu, precizând că Direcția de Sănătate Publică (DSP) a realizat deja o investigație în limita atribuțiilor sale legale. „Nu am trimis Corpul de Control pentru că DSP a efectuat ancheta și a aplicat sancțiuni. În plus, există o anchetă profesională din partea Colegiului Medicilor, precum și una penală în curs, pentru omor din culpă”, a adăugat el.
Detalii despre incident
Luni seară, adolescentul de 16 ani a decedat la Spitalul Județean din Târgu Jiu din cauza unei peritonite care nu a fost tratată la timp. Tânărul trebuia transferat la Craiova, însă ambulanța cu medic era indisponibilă, iar cea solicitată a venit de la o distanță de 200 km. Între timp, pacientul a intrat în stop cardio-respirator.
Conform unor surse, în spital au existat discuții între medici cu privire la necesitatea transferului sau efectuării intervenției chirurgicale pe loc. Problema principală era legată de faptul că pacientul era minor, iar chirurgul de gardă era specializat pe adulți.
DSP Gorj a sancționat doi medici în urma incidentului. Chirurgul care nu l-a operat pe adolescent și medicul de gardă au primit câte o amendă de 3.000 de lei, cea din urmă fiind aplicată pentru lipsa datelor complete în fișa pacientului.