Înainte de toate, este necesar să ne reamintim că organismul uman este un întreg și fiecare organ și zonă este influențată și influențează, la rândul ei, tot sistemul.
În practica de zi cu zi mă lovesc frecvent de persoane care vin la masaj crezând că stimulând doar o bucățică din corp se pot realiza schimbări majore.
Majoritatea nu știu la ce să se aștepte, iar cunoștințele lor legate de masaj și de sănătatea corpului se rezumă la ce au citit pe internet sau au auzit de la prieteni.
Ultima oară a venit o doamnă care susținea că n-a ajuns până acum la masaj deoarece îi era frică, dar și-a făcut curaj, până la urmă, având așteptări să sufere și să o doară groaznic.
Tocmai datorită acestor cazuri, care nu sunt izolate, m-am gândit că ar fi util să prezint și versiunea mea asupra situației.
Înțelegerea Masajului: Depășind Mituri și Preconcepții
În primul rând, oamenii nu cunosc cauza problemelor lor și nici modul în care funcționează organismul uman.
Să luăm cazul unei persoane de sex feminin, ușor supraponderale, care vrea masaj anticelulitic, doar pe abdomen și pe spatele picioarelor, deoarece acolo consideră că are cele mai mari probleme și este deranjată vizibil.
Pe lângă faptul că dorește masaj exclusiv doar în aceste zone, insistă că vrea și mai tare, că ea rezistă bine la durere. Aici există mai multe modele de personalități: cea care zice că vrea să-i faci cât poți de tare, de la început, că ea suferă pentru frumusețe, cea care te întreabă pe parcurs dacă poți să-i faci mai tare, cea care se plânge că e prea tare, dar nu-i nimic că știe că așa iese celulita, prin durere și suferință, sau cea care vrea masaj anticelulitic deși este paralizată de spate și abia se poate urca pe masă.
Toate aceste exemple greșesc în gândirea că o asemenea abordare ar putea să le aducă vreun beneficiu organismului.
Din start, dacă precizezi că vrei un masaj anticelulitic zonal, terapeutul știe cu cine are de-a face și o să regleze atât mișcările cât și presiunea conform nevoilor clientului. De regulă, terapeutul întreabă dacă este ok sau dacă este nevoie să exercite o presiune mai mare sau mai mică.
Când clientul crede că știe mai bine ca terapeutul, intră într-o zonă periculoasă, în care este posibil să-și facă mai mult rău decât bine.
Dacă te duci la medic, iar acesta îți recomandă un tratament, te aștepți că știe ce-ți face și nu sugerezi că ai putea duce niște doze mai mari, că ce știe el cât poți tu duce.
Când apelezi la un specialist, este mai bine să te documentezi înainte, să știi că ai 100% încredere în omul respectiv și să-l lași să-și facă treaba.
Și asta deoarece se presupune că terapeutul respectiv își iubește meseria și vrea să-ți ofere cel mai bun tratament.
Iar dacă ai ajuns la el printr-o recomandare, printr-un feedback pozitiv, mai este posibil ca el să știe unele lucruri pe care tu nu le cunoști.
Din păcate, 90% din persoane, pacienți și terapeuți, se concentrează pe rezolvarea efectului problemei și nu pe cauza acesteia.
Să luăm pe rând, fiecare situație de mai sus, și să analizăm ce se poate face pe termen lung, pentru sănătatea noastră.
Dacă persoana este ușor supraponderală sau are în general probleme cu greutatea, este necesar să înțelegem întâi de ce organismul simte nevoia să facă depozite de grăsime în exces.
Plecând de la ideea că organismul ne vrea întotdeauna binele, înseamnă că situația noastră psihică și fizică, din acel moment, necesită luarea unor asemenea decizii.
Corpul nostru simte nevoia de a crea aceste straturi de apărare (grăsime, celulită) deoarece la nivel interior noi putem suferi un conflict de abandon sau o frică de lipsuri.
Aceste frici pot fi întemeiate, gen o situație reală când urmează să trecem printr-un impas financiar, sau imaginare, când doar ne închipuim diferite scenarii sumbre asupra viitorului.
Emoții și Corp: Cum Afectează Starea Noastră Interioară Sănătatea Fizică
Cum afectează conflictul de abandon organismul uman este mai bine documentat în cartea Lisei Bourbeau despre cele 5 răni emoționale.
Ideea este că persoana care ia ușor în greutate suferă un conflict de abandon, cu părintele de sex opus, la nivel subconștient, după care organismul intră într-o stare de frică de a nu pierde puțina iubire și afecțiune de care a avut parte.
Lipsa afecțiunii și iubirii și frica de a o pierde transmite corpului, la nivel celular, nevoia de a nu lăsa nimic să plece de la noi. Se poate numi că există o lăcomie celulară, după iubire și afecțiune.
Numai că acest lucru nu se rezumă doar la emoții, ci efectiv la orice, corpul încetinind metabolismul și atunci inclusiv mâncarea ajunge să plece mult mai greu de la noi.
Cu acest teren emoțional instabil în spate, oamenii apelează la masaj, crezând că stimulând o bucățică din corp, la o anumită intensitate, toate problemele lor vor dispărea.
Masajul este una dintre cele mai eficiente terapii, deoarece lucrează atât pe trup cât și pe suflet, dar este necesar ca ședințele să se facă după anumite principii.
Pe partea fizică, corpul este un întreg, iar stimularea exclusivă pe anumite zone, nu duce la punerea în mișcare optimă a sistemului limfatic și a celui circulator.
Principiul masajului anticelulitic se bazează pe ideea că prin anumite mișcări și presiuni exercitate asupra zonelor afectate, conglomeratele de grăsime sunt desfăcute și introduse la loc în sistem pentru a fi eliminate de corp. Dar dacă stimularea se face doar pe o porțiune mică, unde să se ducă aceste celule de grăsime?
Se poate insista pe aceste zone, dar un masaj eficient este necesar să cuprindă întreg corpul, altfel rezultatele vor fi mult mai slabe.
Pe partea emoțională, o persoană care deja a suferit anumite dezechilibre la nivelul cantității și calității de iubire și afecțiune primită, nu are nevoie să sufere și mai mult.
Masajul nu poate să însemne durere și suferință, pentru că organismul nu răspunde la asemenea stimuli negativi, intrând în defensivă.
Ca straturile de apărare să plece, este necesar ca omul să se relaxeze, să intre într-o stare de bine, de siguranță și protecție.
Nimeni nu s-a vindecat mai repede într-o stare emoțională negativă, prin suferință și durere, ci atunci când a avut alături persoane de la care a primit susținere, iubire și afecțiune.
Există o zicală celebră în rândul culturiștilor: “No pain, no gain,” adică este nevoie de suferință pentru a progresa, este nevoie să te chinui pentru a ajunge mai departe. Traducerea corectă, pentru sufletul omului, ar fi că fără durere emoțională și suferință în exces, omul nu dezvoltă frici și traume emoționale, care-l duc la construirea acelor straturi de apărare. Expresia este bună, doar interpretarea ei ar fi bine să fie diferită.
Masajul este o terapie care-ți oferă atenție asupra întregului corp, care te face să conștientizezi importanța pe care este nevoie să ți-o oferi, te ajută să înveți să te iubești, să te destresezi și să uiți de problemele zilnice. Masajul este terapia unde te dezbraci de haine, dar și de blocaje și frici emoționale, și unde nu mai este nevoie să pari altcineva decât ești. Îți arăți întreaga vulnerabilitate pe care o ascunzi în viața de zi cu zi, unde cauți să pari puternic și fără nevoie de ajutor.
Cum am spus și în alte materiale anterioare, rolul terapeutului și al masajului este de a câștiga timp pentru corp până când se vindecă sufletul.
Terapia prin Masaj: Construirea unei Relații de Încredere între Terapeut și Pacient
Cât timp are nevoie fiecare om pentru depășirea unor situații și dificultăți nimeni nu știe, dar masajul este necesar să fie acolo pentru a-l susține și a-i oferi o bază sigură de confort fizic și emoțional.
Același lucru se întâmplă și în situațiile în care persoana are dureri concrete, la nivelul coloanei vertebrale sau capului, dar preferă și insistă pentru masajul anticelulitic. Este nevoie să înțelegem că organismul o să prioritizeze întotdeauna vindecarea unor zone dureroase, că tocmai de aceea ne și atrage atenția, prin durere, să facem ceva în această privință.
Softul pe care funcționează corpul nostru are un anumit algoritm și anumiți pași pe care îi urmează. Întâi stingem focul din casă și apoi ne apucăm de mobilat camerele. Durerea este butonul aprins de la mașină care ne atenționează că ceva nu funcționează cum trebuie sau a fost folosit în exces și are nevoie de repaus.
La nivelul coloanei vertebrale se somatizează toate problemele legate de integritatea noastră, de ceea ce pune la suflet, hormonii de stres fiind direcționați în acea zonă. Masajul este necesar să trateze întâi această situație, de criză, care poate fi de moment, și abia apoi pe cele cronicizate, care s-au dezvoltat pe o perioadă de timp mai îndelungată.
Cu cât omul este mai inflexibil și nu acceptă tratamentul propus de terapeut, cu atât rezultatele pe termen lung s-ar putea să nu existe. Din fericire, am observat că majoritatea persoanelor vin cu o idee, dar dacă știi cum să le prezinți și să le explici, acceptă să se lase pe mâna ta.
Cel mai important lucru este relația dintre terapeut și pacient, unde este nevoie de multă încredere și de înțelegerea că celălalt îți dorește tot binele din lume. Cum zicea Irvin Yalom: relația este cea care vindecă, o relație bazată pe cooperare, iubire și afecțiune, nu pe durere și suferință.
Am trăit destul într-o energie negativă, iar din 2024 începe o perioadă de evoluție spirituală unde fiecare este invitat să ofere din prea plinul său. Vă invit la masaj, acum că aveți o altă perspectivă asupra așteptărilor, și cu promisiunea că dacă sunteți cuminți și ascultători, puteți să vă îndepliniți visul de a mânca orice fără să vă îngrășați. 😀
Pentru programări puteți suna la numărul 0730.992.638 sau online, pe Facebook, la adresa cinnamonbeautysalon.