Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta, care deține platformele Facebook, Instagram și WhatsApp, a dezvăluit luni că a existat presiune din partea administrației Biden asupra companiei sale pentru a elimina conținut legat de COVID-19 în 2021, o mișcare pe care o consideră acum „o greșeală”, conform unei scrisori prezentate Congresului american și citate de CNN.
Scrisoarea, adresată lui Jim Jordan, președintele Comisiei Judiciare a Camerei Reprezentanților, a fost făcută publică de membri republicani ai acestei comisii. În ea, Zuckerberg abordează criticile legate de modul în care Meta a gestionat moderarea conținutului în timpul pandemiei de COVID-19.
Aceste declarații au fost făcute în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din SUA.
„Regret că nu am fost mai deschiși în legătură cu asta” Referindu-se la pandemie, fondatorul Facebook a declarat că, în 2021, administrația Biden „a făcut presiuni repetate asupra echipelor noastre pentru a cenzura anumite conținuturi legate de COVID-19, inclusiv umor și satiră”.
„Cred că presiunea guvernului a fost o greșeală și regret că nu am fost mai sinceri în privința asta”, a afirmat Mark Zuckerberg. „Sunt ferm convins că nu trebuie să ne compromitem standardele de conținut din cauza presiunilor venite din partea oricărei administrații și suntem gata să ripostăm dacă va apărea o situație similară în viitor”, a subliniat el.
În iulie 2021, președintele Biden a acuzat rețelele de socializare că „omoară oameni” din cauza dezinformării legate de pandemie. Ulterior, Biden și-a nuanțat declarațiile, însă chirurgul general al SUA, Vivek Murthy, a numit dezinformarea de pe aceste platforme un „pericol grav pentru sănătatea publică”.
Zuckerberg a mai menționat că FBI-ul a avertizat Meta cu privire la posibile tentative de dezinformare din partea Rusiei, legate de Hunter Biden și compania ucraineană Burisma, care ar fi putut influența alegerile din 2020.
„Unii oameni au considerat că aceste acțiuni au favorizat un partid în detrimentul celuilalt” În toamna lui 2020, Zuckerberg a dezvăluit că echipa sa a redus temporar distribuirea unui articol din New York Post care acuza corupția familiei Biden, pentru a permite verificatorilor de fapte să revizuiască materialul.
Ulterior, Zuckerberg a recunoscut că articolul nu a fost o dezinformare rusească și că, în retrospectivă, „nu ar fi trebuit să retrogradăm acel material”.
Meta a revizuit de atunci politicile sale, asigurându-se că astfel de erori nu se vor mai repeta, și a decis să nu mai retrogradeze conținutul în SUA înainte ca verificatorii de fapte să finalizeze analiza.
În scrisoarea către Comisia Judiciară, Zuckerberg a afirmat că nu va repeta acțiunile întreprinse în 2020, când a sprijinit „infrastructura electorală” americană.
„Scopul nostru a fost să ne asigurăm că jurisdicțiile electorale locale aveau resursele necesare pentru a permite votul în siguranță în timpul pandemiei”, a declarat Zuckerberg.
El a insistat că aceste inițiative au fost apolitice, deși „unii oameni au considerat că au favorizat un anumit partid”. Zuckerberg a declarat că, pentru a rămâne „neutru”, Meta nu va mai face o contribuție similară în ciclul electoral actual.