Între 2022 și 2024, 270 de persoane fizice din România au obținut venituri de aproximativ 400 de milioane de lei din videochat, conform datelor ANAF citate de Economedia.
Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF analizează constant riscurile fiscale din toate sectoarele economice, inclusiv din industria videochat-ului. Aceste evaluări sunt utilizate pentru a iniția controale care să asigure respectarea legislației fiscale.
Obligații fiscale pentru creatorii de conținut
Persoanele care colaborează direct cu platforme de streaming din afara țării trebuie să își declare veniturile prin intermediul declarației unice, conform legislației fiscale.
La jumătatea lunii septembrie 2024, erau înregistrate la Registrul Comerțului:
- 2.950 de entități care desfășoară activități de „portaluri web”, inclusiv videochat.
- 1.372 de entități implicate în „jocuri de noroc și pariuri”.
- 13.059 de entități ce desfășoară „activități recreative și distractive”.
Aceste date arată o diversitate a activităților economice în care sunt implicate aceste entități.
Un sector în continuă expansiune
În 2022, existau aproape 400 de firme de videochat în România, conform datelor INS. Numărul mediu de angajați în acest sector a fost de 666.
Pe lângă aceștia, 270 de români care lucrează independent în industrie au raportat venituri substanțiale în ultimii doi ani, preucm am pecizat la inceputul articolului de aprox 400 milioane de lei.
Datele din Registrul Statistic și alte surse oficiale indică o creștere accelerată a acestei industrii.
Conform analizei ANAF, videochat-ul continuă să atragă tot mai mulți profesioniști, devenind un sector important în peisajul economic românesc.