O pensiune dintr-o zonă rurală a județului Vaslui, fără tradiție turistică, a generat venituri de peste 330.000 de euro într-o singură lună, atrăgând atenția autorităților. Procurorii suspectează o schemă de fraudă bancară, având în vedere sumele mari plătite pentru cazări
Pensiunea agroturistică „La Nea Vasile”, situată într-o regiune lipsită de atracții turistice, a devenit subiectul unei investigații după ce s-au înregistrat plăți neobișnuit de mari, între 12.000 și 45.800 lei pentru câteva nopți de cazare. Hotnews a dezvăluit că procurorii acuză proprietarii de implicare într-o „fraudă bancară de proporții”. „Nu este deloc credibil că un client, în mod conştient şi benevol, ar face o astfel de plată, cu atât mai puţin 70”, afirmă anchetatorii. Prejudiciul este estimat la 1.665.225 lei, însă proprietarii se apără susținând că turiștii „veneau cu autocarele”.
În fața tribunalului, unul dintre proprietarii pensiunii a recunoscut acuzațiile. Deși procesul s-a încheiat acum un an, sentința nu a fost încă pronunțată.
În total, s-au realizat 79 de tranzacții fără prezența fizică a cardului, banii fiind rapid transferați în conturile celor doi administratori.
Ascensiunea pensiunii „La Nea Vasile”
Într-o regiune defavorizată din Vaslui, o pensiune deschisă de doi soți a avut un succes neașteptat la doar un an de la inaugurare. După încasări modeste în primele luni – 96.804 lei în iulie 2018, 171.330 lei în august și 56.417 lei în septembrie – pensiunea a raportat venituri de peste 330.000 de euro în noiembrie 2018. Cu o capacitate de 30 de locuri și amplasată pe drumul european E581 între Bădeana și Tutova, pensiunea este administrată de SC KatLaris SRL, deținută de Larisa și Cătălin Claudiu Toniță Munteanu.
În octombrie 2018, Cătălin Munteanu a cerut instalarea unui POS de la Raiffeisen Bank, invocând nevoia de a facilita colaborarea cu Booking.com. A explicat că un alt furnizor bancar bloca accesul la fonduri pentru 30 de zile, afectând activitatea pensiunii.
Contractul pentru POS a fost semnat de Larisa Munteanu, care a estimat un volum de tranzacții modeste, de 1.000 de euro pe lună. Pe 12 noiembrie 2018, POS-ul a fost instalat, având funcția de preautorizare activată, ceea ce permitea procesarea plăților fără prezența fizică a cardului.
Tranzacții de sute de mii de euro
După instalarea POS-ului, încasările pensiunii au explodat. Între 23 noiembrie și 20 decembrie 2018, s-au realizat 79 de tranzacții fără prezența fizică a cardului, totalizând 1.563.197,10 lei (peste 310.000 de euro). Plățile proveneau de la clienți din țări precum SUA, Hawaii, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Hong Kong și Luxemburg, cu sume între 100 și 54.680 de lei. Banii au fost transferați rapid în conturile personale ale celor doi soți, conform surselor citate.
Ulterior, băncile au raportat tranzacțiile drept frauduloase, iar Raiffeisen Bank a sesizat autoritățile.
Negările proprietarilor
În fața anchetatorilor, proprietarii pensiunii au negat inițial acuzațiile, susținând că banii proveneau de la clienți recomandați de o persoană interesată să achiziționeze pensiunea.
„Clienţii veneau la pensiune cu autocare şi microbuze înmatriculate în Republica Moldova. Tranzacţiile efectuate prin funcţia de preautorizare la POS fără prezenţă fizică a cardului se făceau de către clienţi, pentru serviciile pe care le prestam”, a declarat Claudiu Cătălin Munteanu Toniță în fața procurorilor.
Larisa Munteanu a recunoscut că încasările au fost neobișnuit de mari, dar nu a putut oferi detalii suplimentare, afirmând că și soțul ei se ocupa de administrarea firmei.
Cu zece camere și tarife între 250 și 300 lei pe noapte, pensiunea a fost considerată de procurori o sursă improbabilă pentru sumele încasate.
Ancheta continuă
Procurorii au catalogat declarațiile celor doi drept neconvingătoare. „Nu au nici măcar aptitudinea de a explica în mod logic ce reprezintă sumele de bani încasate prin POS în perioada noiembrie – decembrie 2018 în contul SC KatLaris SRL şi cum au fost folosite aceste sume”, au menționat aceștia.
Soții Cătălin și Larisa Munteanu Toniță au fost acuzați de fraudă informatică și spălare de bani, iar firma lor, SC KatLaris SRL, a fost pusă sub acuzare. După ce au devenit oficial inculpați, cei doi au invocat dreptul la tăcere. În instanță, au contestat ancheta, dar Tribunalul Vaslui și Curtea de Apel Iași au confirmat validitatea acesteia. Procurorii au subliniat că toate tranzacțiile au fost realizate fără prezența fizică a cardurilor, contrazicând declarațiile patronilor.
„Nu este deloc credibil faptul că un client, în mod conştient şi benevol, ar face o plată cu cardul pentru una sau câteva nopţi de cazare la pensiunea „La Nea Vasile” pentru care să plătească o sumă, spre exemplu, de 12.000 lei sau 23.500 lei sau 36.850 lei sau 45.800 lei. Nici măcar un singur client nu ar face o astfel de plată, cu atât mai puţin 70 de clienţi. Din ce motiv ar plăti nişte clienţi, chiar recomandaţi de cineva, sume înzecit mai mari pentru un serviciu?”, au adăugat anchetatorii.
În fața instanței, Cătălin Munteanu a admis că știa că acțiunile lor erau ilegale: „Înainte de introducerea datelor i-am spus şi Larisei să facem bani mai uşor, a fost de acord. Ştiam amândoi că e nelegal, dar nu ştiam că vom ajunge aici”, a mărturisit acesta conform sursei citate.
Deși cercetarea judecătorească s-a încheiat în noiembrie anul trecut, pronunțarea sentinței a fost amânată din lipsă de timp. Între timp, pensiunea „La Nea Vasile” a fost închisă de ISU Vaslui pentru neîndeplinirea normelor de securitate la incendiu.