„O altă hotărâre importantă este că de acum înainte, nicio modificare fiscală nu poate intra în Guvern fără o consultare publică și un acord cu sectorul privat și societatea civilă! Nici domnul Boloș, nici alți miniștri nu pot prezenta proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, până când nu urmează acest proces. Cred că așa este corect și aceasta este așteptarea românilor”
a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a făcut aluzie și la liderul PNL, Nicolae Ciucă, într-un mod indirect.
În discuțiile despre posibilitatea introducerii impozitului progresiv, acesta a menționat că „pentru PNL, cota unică reprezintă linia roșie”.
a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
„Am auzit prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii. Sau galbene. Acest Guvern nu aparține niciunui partid, ci României! Prioritățile noastre sunt sprijinirea companiilor românești, implementarea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației de speculă și creșterea veniturilor românilor”,
Ce este CNP-ul fiscal
În prezent, când se introduce o factură în sistemul e-Factura emisă unui client final de către un comerciant, în urma unei achiziții online, se utilizează CNP-ul din buletinul clientului. Ministrul Economiei și Finanțelor, Marcel Boloș, dorește să schimbe acest lucru și să implementeze un CNP fiscal, care va permite instituției să vadă în orice moment istoricul achizițiilor online ale oricărui român.
Specialiștii fiscali avertizează că aceasta va fi o problemă, deoarece Ministerul Fiscal va avea acces la mai multe date personale ale persoanelor fizice. Pe baza acestor date, Fiscul ar putea iniția verificări și dispune măsuri sancționatorii.
Pentru a evita aceste verificări, românii ar putea recurge la cumpărături online din străinătate, ceea ce ar avea consecințe negative pentru magazinele virtuale din România.