În plenul Parlamentului European, eurodeputatul Rareș Bogdan a făcut o declarație puternică referitoare la refuzul Austriei de a permite aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, încălcând astfel Tratatul Uniunii Europene. Bogdan a subliniat că este timpul ca reprezentanții Comisiei Europene să acționeze pentru a solicita despăgubiri în urma acestei nerespectări a tratatului.
El a început discursul său aducând în discuție istoria, menționând faptul că Austria nu mai este un imperiu și că vremurile în care împărăteasa Maria Tereza impunea taxe mari ciobanilor români au apus. A subliniat că țări precum Ungaria și Polonia au avut suspendate miliarde de euro din cauza nerespectării statului de drept, dar Austria a scăpat de sancțiuni, deși a blocat aderarea României și Bulgariei la Schengen, încălcând astfel Tratatul UE.
Rareș Bogdan a continuat afirmând că este un mister de ce Comisia Europeană nu a demarat procedura împotriva Austriei, care a încălcat nu mai puțin de 5 articole ale Cartei Drepturilor Fundamentale a UE prin blocarea aderării României și Bulgariei la Schengen. El a subliniat că această blocare a cauzat daune de sute de miliarde de euro nu doar pentru cele două țări, ci și pentru economia europeană în ansamblu.
Europarlamentarul a adus în discuție și preocupările referitoare la mediul înconjurător, menționând că în fiecare an, camioanele așteptând la frontiere timp de 24 de ore generează 46.000 de tone de dioxid de carbon. A criticat faptul că Austria nu a fost trasă la răspundere pentru aceste emisii, în ciuda promovării Green Deal și a cererii de emisii zero.
Rareș Bogdan a evidențiat că în următoarea ședință a Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), Europa are o șansă istorică de a pune capăt acestui abuz împotriva cetățenilor români și bulgari. În cazul unui vot negativ din partea Austriei, el a cerut statelor membre Schengen să arate respect și susținere pentru România și Bulgaria, renunțând la discriminarea acestor două țări și permitându-le accesul în spațiul Schengen.
El a subliniat că acesta ar fi un gest de bună-credință și că românii și bulgarii ar putea controla cu rigurozitate camioanele, mașinile mici și trenurile austriece pentru a preveni trecerea ilegală a migranților prin Austria.