Un tribunal din Coreea de Sud a decis recent că guvernul Japoniei trebuie să plătească despăgubiri unui grup de femei care au fost obligate să servească drept sclave sexuale în bordelurile militare japoneze în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit BBC. Această hotărâre reprezintă o schimbare majoră față de decizia anterioară, în care cererile celor 16 femei au fost respinse.
În 2016, aceste femei au inițiat un proces, însă Tribunalul Districtului Central din Seul a respins cazul lor în 2021, invocând imunitatea suverană a Japoniei. Însă acum, Înalta Curte din Seul a anulat această decizie, recunoscând astfel că guvernul japonez poate fi tras la răspundere în instanțele sud-coreene pentru aceste infracțiuni, întrucât victimele au trăit în Coreea de Sud și au solicitat compensații pentru faptele considerate ilegale.
Curtea a emis o declarație prin care afirmă că există un consens internațional care nu recunoaște imunitatea suverană a unui stat în cazul unor acte ilegale, chiar dacă acestea sunt considerate acte suverane.
Lee Yong-soo, o supraviețuitoare a acestor orori și activistă de 95 de ani, și-a exprimat recunoștința față de decizia instanței. Ea a menționat regretul de a nu putea împărtăși verdictul cu toate victimele, multe dintre ele decedând în timpul acestui proces îndelungat.
Se estimează că peste 200.000 de femei și fete din Coreea, China, Filipine, Indonezia și Taiwan au fost forțate să se prostitueze pentru soldații japonezi în timpul războiului.
Reacția Japoniei față de această hotărâre a fost una de dezaprobare, cu Ministrul Afacerilor Externe, Yoko Kamikawa, denumind-o „extrem de regretabilă și absolut inacceptabilă” și solicitând Coreei de Sud să ia măsuri pentru a remedia încălcările dreptului internațional.