În data de 6 august, la ora 13:00, soldații Brigăzii 82 de asalt aerian din Ucraina au pătruns pe teritoriul Rusiei, după ce s-au rugat și au strigat un apel de luptă. În doar câteva zile, aceștia au ocupat 1000 de kilometri pătrați din teritoriul rus.
Soldații ucraineni au fost surprinși să constate că nu au întâmpinat nici o rezistență din partea forțelor rusești la trecerea graniței. Un vehicul de luptă Stryker a traversat liniștit frontiera, iar prima întâlnire cu inamicul a fost neașteptată:
Cei care au supraviețuit s-au predat rapid, nedorind să aibă soarta camarazilor lor căzuți. „Zeci” de soldați ruși și-au depus armele, fiind în mod evident luați prin surprindere, potrivit lui Volodimir.
În decursul următoarelor șase zile, sentimentul de teamă resimțit inițial de miile de soldați ucraineni s-a transformat treptat într-o încredere crescândă. Aceștia au avansat rapid, cucerind sate, o linie de cale ferată și un punct crucial de tranzit al gazelor, continuând să se pregătească pentru eventualele întăriri rusești.
Însă acestea nu au apărut așa cum anticipau. În schimb, bombardamentele aeriene rusești și dronele kamikaze Lancet X au atacat forțele ucrainene, distrugând echipamente importante. Dar chiar și în fața acestor provocări, ucrainenii au continuat avansul.
În data de 11 august, la aproximativ 5 km în interiorul Ucrainei, Financial Times a întâlnit un grup de soldați care lucrau la dezmembrarea unui Stryker avariat, pentru a recupera piese de schimb înainte de a trimite vehiculul pentru reparații în Germania.
Așa cum se întâmplase și cu trupele ruse, guvernele american și german, marii susținători ai Ucrainei, nu fuseseră informate despre această incursiune. Wolfgang Büchner, un purtător de cuvânt al guvernului german, a confirmat că operațiunea a fost „pregătită în mare secret și fără consultare” din partea Berlinului, menționând că „totul indică o desfășurare restrânsă în spațiu”.
În ciuda provocărilor, moralul soldaților ucraineni rămâne ridicat. „Starea noastră de spirit este bună. Moralul este ridicat”, a declarat Serhiy, un parașutist din Brigada 80, în timp ce sorbea dintr-o băutură energizantă.
Exploziile din linia frontului și avioanele de luptă ucrainene care se întorceau de la misiuni întăreau senzația de înaintare continuă a ucrainenilor, care au reușit să pătrundă mai mult de 30 km în interiorul Rusiei în mai puțin de o săptămână, capturând aproximativ 1.000 km² de teritoriu. Volodimir a declarat că trupele se îndreaptă spre capitala regională, Kursk.
Rusia nu a putut opri avansul, iar mulți dintre soldații ei au fost capturați sau uciși. Un convoi rusesc a fost distrus după ce a fost lovit de o rachetă Himars de fabricație americană, conform imaginilor dronei analizate de Financial Times.
Președintele Vladimir Putin a descris operațiunea ucraineană ca o „provocare” majoră, iar Moscova a evacuat peste 130.000 de locuitori din regiunile Kursk și Belgorod.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat că țara sa vizează „să împingă războiul pe teritoriul agresorului” și să „pună presiune” pe Rusia pentru a „restabili dreptatea”.
Detalii despre operațiune sunt limitate și păstrate strict confidențiale, iar mulți dintre soldați nu au știut ce misiune aveau decât cu câteva zile înainte de începerea acesteia.
Imagini publicate pe rețelele sociale sugerează că elemente din cel puțin șase brigăzi ucrainene au fost implicate, inclusiv parașutiști din Brigada 82 care au fost aduși în regiunea Sumy cu câteva zile înainte.
Un soldat, Denys, a povestit că bătălia de la Kursk a fost „total diferită” de luptele din regiunea Donețk, unde forțele ruse atacaseră intens orașe strategice timp de luni întregi.
Alți soldați au indicat că obiectivul ar fi să forțeze Rusia să își redirecționeze resursele de pe linia frontului ucrainean. Totuși, nu este clar încă dacă acest obiectiv a fost atins.
Luni, Putin a susținut că forțele ruse avansează în continuare de-a lungul liniei frontului și a afirmat că „ritmul atacului” lor a crescut cu 50 % de la începutul incursiunii ucrainene.
Unii soldați au mărturisit că inițial au avut dubii cu privire la această operațiune. Unii se temeau să părăsească pozițiile din Donețk, având în vedere că rușii continuau să avanseze și amenințau orașele rămase sub control ucrainean.