Un arheolog pensionat din Germania este cercetat pentru presupusa identificare eronată, intenționată, a mai multor cranii și fragmente osoase drept descoperiri arheologice remarcabile. Potrivit agenției DPA, citată de Agerpres, acesta ar fi exagerat vechimea rămășițelor, susținând că provin din perioade preistorice îndepărtate.
Unul dintre craniile atribuite inițial omului de Neanderthal s-a dovedit a fi cu până la 170.000 de ani mai tânăr decât estimările sale inițiale. Simone Schneider, secretar de stat în Ministerul de Interne al landului Renania-Palatinat, a declarat luni că analiza recentă arată că acel craniu datează cel mai probabil din perioada Evului Mediu Timpuriu.
Pe lângă acest caz, arheologul a atribuit altor cranii și fragmente osoase o vechime care le plasa în secolul al V-lea î.Hr. Totuși, Simone Schneider a subliniat că în cel puțin două situații, investigațiile ulterioare au demonstrat că acestea provin din Evul Mediu sau chiar din epoci mai recente.
Autoritățile germane au confirmat că fostul angajat al Directoratului General al Patrimoniului Cultural (GDKE) ar fi falsificat intenționat datările pentru cel puțin 12 cranii și fragmente osoase. Inițial, el susținea că acestea aparțin unor victime de pe un câmp de bătălie din secolul I d.Hr., dar analizele au indicat o origine mult mai recentă.
Ancheta a ridicat semne de întrebare și cu privire la alte proiecte în care arheologul a fost implicat, însă încă nu este clar câte dintre ele necesită reanalizare. De asemenea, rămâne incert dacă alți colegi din echipa sa sunt implicați în această situație.
Pe lângă cercetarea disciplinară pentru manipulare intenționată, a fost pusă sub semnul întrebării autenticitatea tezei sale de doctorat.