În organizarea Asociației Transplantaților din România (ATR), o echipă de fotbal formată din beneficiari de transplant de organ solid a reprezentat România în perioada 8 – 14 septembrie 2024, la Transplant Football World Cup, Cervia, Italia.
Evenimentul, promovat de World Transplant Games Federation (WTGF) și organizat de Associazione Italiana Cultura Sport (AiCS), a fost dedicat beneficiarilor de transplant de organ solid și gândit ca un omagiu și mulțumire Donatorilor de organe, familiilor acestora și cadrelor medicale implicate în activitatea de transplant și post-transplant. În ansamblu, evenimentul de la Cervia a fost o celebrare a vieții.
În competiție au participat 11 echipe din Anglia, Australia, Chile, Franța, Irlanda, Irlanda de Nord, Italia, România, Spania, SUA și Țara Galilor. Trofeul competiției a fost câștigat de Chile.
ATR a reușit să coaguleze o echipă care să se afle printre aceste națiuni. Condițiile de concurs au fost adaptate stării medicale a competitorilor, astfel încât aceștia să nu fie puși în pericol: s-a jucat în regim de minifotbal, fără discriminare de vârstă, sex sau alte criterii, schimbările au fost nelimitate, iar reprizele au fost de câte 15 minute.
Echipa care a reprezentat România a avut următoarea componență:
- Gheorghe Tache (București) – transplant renal (19 ani), manager și jucător
- Gabi Voinea (Vrancea) – transplant de cord (2 ani), antrenor principal și jucător
- Vasile Gheorghe (Vaslui) – transplant renal (3 ani), antrenor secund și jucător
- Mircea Ciorcan (Timiș) – transplant renal (15 ani), medicul echipei și jucător
- Ionuț Mânz (Bihor) – transplant renal (2 ani), căpitanul echipei
- Lucian Ilie – transplant renal (1 an), portar
- Victor Țepeș (Timiș) – transplant renal (2 ani)
- Vitalie Lazăr (Iași) – transplant renal (2 ani)
- Florin Dorobanțu (Dâmbovița) – transplant renal (2 ani)
- Petrică Salimon (Neamț) – transplant renal (3 ani), portar
- Florin Tudose (Bacău) – transplant renal (6 ani)
- Gheorghe Cristea (Teleorman) – transplant renal (9 ani)
- Sorin Bonea (Satu Mare) – transplant renal (9 ani)
- Sorin Gheorghe (Galați) – transplant de ficat (10 ani)
- Gică Zărnescu (Bacău) – transplant renal (21 ani)
- Mircea Budileanu (Călărași) – transplant renal (26 ani)
„Pot să spun că am plecat de la mai puțin de zero, la începutul lui martie, când WTGF a anunțat această competiție. Singurul lucru pe care îl aveam era visul de a avea o echipă de fotbal care să fie în competiție. Am anunțat evenimentul pe grupul de Facebook al asociației și am lansat invitația de a se înscrie celor care iubesc fotbalul și au tangență cu acesta. Așa a început aventura noastră: fără echipă și fără bani! Și pentru că au fost oameni interesați, ne-am luat inima în dinți și am pornit să transformăm visul în realitate”
a declarat dl. Gheorghe Tache, managerul echipei și președintele ATR.
Chiar dacă echipa României a încheiat competiția la finalul grupelor, membrii săi sunt eroii noștri pentru că au îndrăznit și și-au asumat această participare, devenind astfel un exemplu pentru ceilalți pacienți din țară, demonstrând că mișcarea este medicament. Participarea lor a fost o experiență pe care doresc să o împărtășească și cu alții, pentru a-i motiva în a face sport.
„Nu am fost printre cei mai buni fotbaliști la prima ediție a Cupei Mondiale la fotbal rezervată persoanelor cu transplant, dar am dat tot ce am putut. Am fost un grup de destinatari ai darului vieții, provenit din gestul sublim al donării de organe, și am încercat, pe cât posibil, să îi facem mândri pe donatorii noștri. Sperăm ca acest eveniment să reprezinte un simbol al șansei la viață prin darul donării de organe. Deja așteptăm cu nerăbdare Cupa Mondială de Fotbal Transplant 2026, unde dorim să fim un grup mult mai mare și mai unit”,
a mărturisit cu emoție Sorin Gheorghe, membru al echipei.
Aceasta a fost o experiență valoroasă, iar echipa își dorește să continue, deoarece ce au realizat acești oameni reprezintă un exemplu de dragoste de viață și de revenire la normalitate după ce au fost pe punctul de a o pierde. Ei trăiesc fiecare clipă cu pasiune și dăruire, împingând cu grijă și perseverență barierele zilnice. Fiecare în parte are o poveste impresionantă, iar aceste povești merită cunoscute, pentru a arăta cât de luptători sunt și pentru a le oferi sprijinul necesar în viitor.
Asociația Transplantaților din România invită societatea să susțină acești eroi tăcuți și să conștientizeze importanța donării de organe, un dar al vieții.