Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a clarificat recent zvonurile privind posibilele scăderi ale pensiilor după recalculare, subliniind că până acum nu a fost emisă nicio decizie de reducere.
Instituția a anunțat că deciziile de recalculare vor fi transmise între 15 și 31 august.
Reacția vine după ce în spațiul public au apărut discuții despre scăderea pensiilor.
„Cu privire la discuțiile apărute în spațiul public legate de „scăderea pensiilor”:
Până în acest moment nu există nicio decizie de recalculare a pensiilor transmisă în baza Legii 360/2023.
Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către specialiștii din casele teritoriale de pensii. Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii (începând Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010).
Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranșă, iar în cazul diminuării sumele se achită eșalonat.”
În 2023, Corpul de Control al CNPP a emis 870 de astfel de decizii după verificări, dintre care 361 au dus la majorarea pensiilor, iar 509 au impus recuperarea debitelor. Totodată, numărul deciziilor de revizuire a scăzut constant de la an la an.
Aceste decizii de revizuire nu au legătură cu Legea nr. 360/2023, care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza acestei legi vor fi trimise pensionarilor prin Poșta Română în perioada 15-31 august, se arată în comunicatul Casei de Pensii pe Facebook.
Noua lege a pensiilor: schimbări și clarificări
Noua lege a pensiilor introduce o formulă de calcul bazată pe numărul de ani munciți. Sistemul public de pensii din România este acum reglementat de Legea 360/2023, adoptată în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Noua lege prevede că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8%, iar recalcularea lor va avea loc în septembrie, stabilind punctul de pensie la 2.032 lei. Calculul pensiei se va face prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR), care este de 81 de lei și va fi indexat anual cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.
Formula de calcul a pensiei:
Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte
VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. Numărul total de puncte include puncte de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate (necontributive), cum ar fi anii de armată, șomaj sau facultate.
Peste un milion de pensionari fără pensii majorate
„Rămân un milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Vreau să spun foarte clar că, în urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea, pentru că e vorba de pensionarii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor beneficia în continuare, pe fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3 CNN.
Acești pensionari vor primi anual indexarea prevăzută de lege, corespunzătoare creșterii pensiei cu rata inflației. Un alt factor care poate contribui la majorarea pensiilor este reprezentat de punctele de stabilitate.