Este de neconceput și o rușine pentru o țară care se pretinde democratică faptul că Diana Șoșoacă a fost împiedicată să participe la alegerile prezidențiale din 2024. Decizia Curții Constituționale de a respinge candidatura sa nu este doar un atac grav la drepturile fundamentale de a candida și de a fi ales, ci și un semnal îngrijorător că în România se instaurează o dictatură mascată sub pretextul apărării intereselor naționale.
Se vorbește despre lipsa de atașament a Dianei Șoșoacă față de Constituție și despre faptul că ar susține poziții pro-ruse și anti-occidentale, însă acest argument este un pretext fragil, folosit pentru a elimina un candidat incomod. Curtea Constituțională, acționând la comanda unor forțe politice, a manipulat legea și a interpretat faptele astfel încât să o excludă pe Șoșoacă din cursa electorală.
Cum poate fi considerată o democrație un stat care blochează accesul la candidaturi pentru că unii candidați nu se aliniază ideologic cu puterea politică de la momentul respectiv? Aceste practici ne duc cu gândul la Evul Mediu, când drepturile individului erau ocolite și anulate sub presiunea elitei politice și economice.
Dar să nu uităm adevăratul joc politic din spatele acestei decizii. Se speculează că PSD și Curtea Constituțională au orchestrat eliminarea Dianei Șoșoacă pentru a netezi calea lui George Simion (AUR) spre turul doi al alegerilor prezidențiale. Scenariul pe care mizează PSD este unul cinic și periculos: cu Simion în finală, electoratul va fi forțat să aleagă între extrema dreaptă și „răul cel mai mic”, adică PSD. Ei speră că alegătorii moderați vor vota împotriva extremei drepte, optând astfel pentru Ciolacu, chiar dacă resentimentele împotriva PSD sunt foarte puternice.
Însă, PSD uită o lecție istorică importantă: au pierdut toate alegerile prezidențiale în turul doi, de fiecare dată când au fost nevoiți să se confrunte cu un adversar care reprezenta alternativa anti-sistem. Populația română a demonstrat în repetate rânduri că este mai dispusă să voteze împotriva PSD decât împotriva oricui. De exemplu, ultima oara au votat un mop, doar ca sa nu iasa PSD.
Este un calcul riscant și arogant din partea PSD să creadă că oamenii vor vota în favoarea lor doar pentru a evita extrema dreaptă, ignorând faptul că de-a lungul anilor au devenit simbolul corupției și al stagnării politice.
Astfel, eliminarea Dianei Șoșoacă nu este doar un abuz de putere și o acțiune nedemocratică, ci și o manevră politică menită să manipuleze rezultatul alegerilor, sacrificând pluralismul politic și dreptul de a alege liber. România se îndreaptă spre un regim autoritar, în care forțele politice tradiționale fac orice pentru a-și păstra puterea, chiar și prin înlăturarea candidaților incomozi din cursa electorală.