Conform datelor recente ale Oficiului European de Statistică (Eurostat), un procent îngrijorător de 8% dintre cetățenii români se confruntă cu dificultăți în accesarea serviciilor medicale necesare.
Această problemă este mai acută în rândul persoanelor care se confruntă cu riscul sărăciei. Acest raport, bazat pe informații colectate în anul 2022, evidențiază o serie de bariere care împiedică accesul la îngrijire medicală: lipsa resurselor financiare, liste de așteptare extinse și distanțe mari până la cele mai apropiate facilități medicale.
Comparativ cu media europeană de 3,3% pentru persoanele care au nevoie de consult medical și nu pot beneficia de acesta, România se confruntă cu o situație mai dificilă.
În acest context, România se situează alături de alte țări europene cu procente semnificative: Grecia (16,7%), Finlanda (9,6%) și Letonia (7,1%). Pe de altă parte, țări precum Germania (0,5%), Cehia (0,3%) și Cipru (0,1%) se bucură de un acces mult mai bun la serviciile medicale, având cele mai mici procente în acest sens.
Un aspect semnificativ relevat de acest studiu este legătura dintre riscul de sărăcie și accesul redus la servicii medicale.
Persoanele expuse riscului de sărăcie sunt dublu afectate în comparație cu cele care nu se confruntă cu acest risc. De exemplu, în România, procentul persoanelor care nu au accesat servicii medicale necesare a fost de 15,5% în rândul celor expuși riscului de sărăcie, comparativ cu doar 6,1% pentru cei care nu se confruntă cu acest risc.
Acest model se regăsește în majoritatea țărilor europene, cu excepții notabile precum Spania și Țările de Jos, unde persoanele neexpuse riscului de sărăcie raportează, surprinzător, procente mai mari de nevoi nesatisfăcute decât cele expuse riscului.
Grecia prezintă un decalaj și mai mare între cele două categorii, cu o diferență de 14,5 puncte procentuale între persoanele aflate în risc de sărăcie (28,8%) și cele care nu sunt (14,3%). De asemenea, în Portugalia se observă o discrepanță semnificativă de 8,5 puncte procentuale între aceleași categorii (11,7% față de 3,2%).