Perioada ciclului menstrual este însoțită adesea de numeroase simptome care îți pot strica buna dispoziție. Crampele abdominale, schimbările de dispoziție și stările de oboseală sunt doar câteva dintre cele mai întâlnite simptome care apar în menstruație. Însă există cazuri în care aceste simptome pot fi atât de accentuate încât pot semnala o problemă mai serioasă.
Este necesar să fii atentă la ceea ce se întâmplă cu corpul tău atunci când ești la menstruație. În acest fel poți să îți dai seama când apar schimbări care necesită un control medical. Iată câteva dintre simptomele pe care trebuie să le urmărești.
Sângerări abundente
Sângerările abundente sau menoragia pot indica uneori alte probleme de sănătate. Mai ales atunci când menstruația durează mai mult de 5-7 zile, aceasta fiind considerată durata medie a unei menstruații. Sângerările abundente sunt întâlnite destul de frecvent și sunt cauzate de o dereglare hormonală, adică de un nivel prea mare sau prea scăzut de estrogen sau progesteron.
Deși principala cauză este reprezentată de o dereglare hormonală, sângerările abundente pot fi cauzate și de alte probleme de sănătate, precum un fibrom uterin. În acest caz trebuie să știi că un fibrom uterin are și simptome ca presiune în zona pelviană, dificultăți de urinare sau dureri în timpul actului sexual. Este important să ai în vedere faptul că prezența unor simptome severe reprezintă momentul când trebuie operat fibromul uterin.
Lipsa menstruației
Lipsa menstruației sau amenoreea înseamnă că menstruația nu apare o dată sau de mai multe ori la rând. Există amenoree primară, când o femeie a trecut de vârsta de 15 ani și încă nu a avut prima menstruație. Amenoreea secundară se referă la lipsa menstruației pentru mai mult de trei luni, deși până atunci menstruația era regulată.
Cauzele care duc la lipsa menstruației sunt diverse și pot include dereglări hormonale, probleme genetice, stres, efort fizic intens și chiar pierdere extremă în greutate.
Menstruație neregulată
Este ideal ca menstruația să fie regulată, mai ales că acesta reprezintă un indicator al faptului că organismul tău este sănătos. O menstruație neregulată înseamnă că durata ciclului se schimbă drastic de la o lună la alta sau că sângerările menstruale apar într-un mod imprevizibil.
Uneori, poate fi vorba doar despre stilul de viață și prezența stresului. În alte cazuri poate fi vorba de dereglări hormonale sau chiar de sindromul ovarelor polichistice. Este important să mergi la doctor dacă ciclul menstrual de schimbă drastic sau dacă această impredictibilitate îți afectează viața de zi cu zi.
Dureri intense
Crampele menstruale intense sau dismenoreea îți pot afecta atât bună dispoziție, cât și capacitatea de a desfășura alte activități pe parcursul unei zile. Dismenoreea primară înseamnă că durerile intense nu sunt asociate cu alte probleme de sănătate, ci pur și simplu fac parte dintr-un ciclu menstrual normal, dar dureros.
Dismenoreea secundară, în schimb, este cauzată de alte probleme ale aparatului reproductiv. Poate fi vorba de fibrom uterin, endometrioză, adenomioză sau stenoză cervicală. Durerile asociate dismenoreei secundare încep mai devreme în menstruație și durează mai mult decât durerile normale prezente în cazul dismenoreei primare.
În concluzie, ciclul menstrual vine cu numeroase schimbări pentru o femeie. Deși unele simptome sunt complet normale, există situații în care simptomele severe pot indica prezența unei probleme de sănătate mai serioase. De altfel, chiar și lipsa menstruației poate semnala o problemă de sănătate. Așa că mergi la medic atunci când simți că ceva nu este în regulă sau când menstruația îți afectează viața de zi cu zi.